„Zielone na czerwonym” Krzysztofa Gawrycha (Mazury)

Dwa kolory
Dwa kolory

Sposób przygotowania:

  • W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
    • Dodajemy marchew, cukier, pieprz i sól.
      • Dusimy aż warzywa będą miękkie.
        • Blendujemy.
          • Do miazgi dodajemy świeży czosnek i lekko podsmażamy całość.
            • Dolewamy bulion warzywny, pomidory i część bazylii.
              • Gotujemy 60 minut na małym ogniu.
                • Ponownie blendujemy.
                  • Cedzimy zupę, tak, aby na sitku pozostały tylko pestki z pomidorów. Dorzucamy resztę posiekanej bazylii i zagotowujemy na małym ogniu. Podajemy z listkiem bazylii.

                    Sposób przygotowania:

                    • W garnku, na oleju smażymy cebulę do zarumienienia.
                      • Dodajemy szpinak i gotujemy 2-3 minuty.
                        • Dodajemy sól, pieprz i czosnek.
                          • Lekko podsmażamy.
                            • Wlewamy bulion tak aby zakrył szpinak, dodajemy śmietanę i przyprawy do smaku.
                              • Gotujemy maksymalnie 10 minut.
                                • Blendujemy.
                                  • Podajemy na gorąco. W oddzielnych naczyniach podajemy śmietanę 18% i śmietankę 36%
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości