Przepisy

„#zjedzmięskoakluseczkizostaw” Beata Andrzejewska
#zjedzmięskoakluseczkizostaw 

Składniki:

Kluski

  • 1 kg upieczonej dyni
  • 250g mąki ryżowej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 100g masła
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • Pęczek szałwii
  • Sól
  • Pieprz

Sznycle

  • 8 sznycli cielęcych
  • Pęczek szałwii
  • Kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • Szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 szalotki
  • Sól
  • Masło klarowane
  • Pół szklanki mąki

 

Marchewki karmelizowane

  • 4 małe marchewki
  • Cukier puder
  • Sól
  • Czarny i czerwony pieprz
  • Tymianek suszony

Sposób przygotowania:

Kluski

  • Upieczoną dynię odsączamy i przecinamy praską do ziemniaków.
  • Dodajemy jajo, mąkę ziemniaczaną i mąkę ryżową, formujemy wałek z ciasta i tniemy na kluski.
  • Gotujemy w osolonej wodzie, przez 2 minuty.
  • Na patelni smażymy masło z czosnkiem i szałwią, dodajemy kluski i smażymy przez minutę.

Sznycle

  • Sznycle  delikatnie rozbijamy dłonią, na każdy kładziemy kilka listków szałwii, przykrywamy szynką parmeńską i spinamy wykałaczką. Smażymy na maśle klarowanym po ok.2 minuty z każdej strony.
  • Na osobnej patelni smażymy na maśle szalotkę, dodajemy sól i wino.
  • Kilka minut przed podaniem, zalewamy sznycle sosem winno-szalotkowym, dosalamy do smaku.

Marchewki

  • Marchewki kroimy wzdłuż, oprószamy solą, pieprzem, tymiankiem  i cukrem pudrem. Smażymy.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„#twojastaratakniegotuje” Beata Andrzejewska
Następny artykuł:

„#twojastaratakniegotuje” Beata Andrzejewska

tvnpix