Żołądkowa Jacka Szawioły (Warszawa)

Żołądkowa
Żołądkowa

Sposób przygotowania:

  • Mięso indyka gotujemy do momentu, aż zmięknie, co jakiś czas zbierając szumy (tak, jak w trakcie gotowania rosołu)
    • Obraną włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny.
      • Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
        • Jeśli bulionu wyjdzie za dużo warto go zamrozić.
          • W międzyczasie płuczemy żołądki pod zimną wodą
            • Gotujemy około 3-4h w lekko osolonej wodzie.
              • Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać.
                • Żołądki zalewamy bulionem
                  • Gotujemy w bulionie około godziny
                    • Dodajemy do zupy pokrojone warzywa, marchew, pietruszkę, odrobinę selera.
                      • Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, dużą szczyptą majeranku, odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą imbiru.
                        • Zupę zagęszczamy zasmażką z mąki i masła (łyżka masła na łyżkę mąki)
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości