Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja

Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja
Zupa cebulowa, papryka, brzoskwinie i melony, czyli uwodzicielski stół Macieja

Maciej Moroz

PRZYSTAWKA

Uwodzicielska zupa cebulowa po francusku

(czas przygotowania: 1 godzina)

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
    • 5 dag masła
      • 1 łyżeczka suszonego tymianku
        • 1-2 ząbki czosnku
          • szczypta szałwii, najlepiej świeżej
            • listek laurowy
              • 1 łyżeczka miodu
                • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
                  • 2-3 szklanki mocnego bulionu warzywnego
                    • sól
                      • pieprz
                        • grzanki z bagietki
                          • 5 dag tartego sera

                            Sposób przygotowania:

                            Pokrojoną w cienkie półokrągłe plasterki cebulę podduszamy w rondlu na maśle. Możemy dodać kieliszek wody, aby poddusiła się, lecz nie spaliła. Następnie dodajemy drobno pokrojony w plasterki czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię podartą na drobne kawałki. Pamiętamy o mieszaniu. Po około pół godziny dodajemy miód, po chwili dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy gorący już bulion i gotujemy następne pół godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem.

                            Przygotowujemy grzanki z bagietek pokrojonych wzdłuż. Długość zależna od rozmiaru miseczek. Gdy zupa będzie gotowa, rozlewamy do żaroodpornych miseczek, wkładamy bagietkę, tak aby jedna część była zanurzona w zupie, a druga wystawała z talerza na zewnątrz. Posypujemy bagietkę startym serem (można posypać także zupę). Zapiekamy w temperaturze około 80 stopni, uważając by ser nie stopił się i nie zarumienił. Podajemy natychmiast po wyjęciu z pieca.

                            Uwodzicielska zupa
                            Uwodzicielska zupa

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Papryka nadziewana seksapilem

                            (czas przygotowania: 1,5-2 h)

                            Składniki:

                            • 4 duże czerwone papryki
                              • saszetka ryżu (najlepiej brązowego)
                                • 50 dag pieczarek
                                  • 2 jajka
                                    • niecała puszka pomidorów
                                      • 1 cebula
                                        • 3 ząbki czosnku
                                          • 3 łyżki keczupu
                                            • 2 łyżeczki oregano
                                              • 1 łyżeczka tymianku
                                                • 2 łyżeczki świeżej pietruszki
                                                  • 50 g utartego ostrego sera
                                                    • 3 łyżki oleju
                                                      • natka pietruszki
                                                        • sól i pieprz

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Kroimy papryki na pół i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy ryż.. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki w plasterkach, najlepiej osobno. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy jajka, pokrojone w kostkę pomidory, cebulę i pieczarki oraz przyprawy i keczup. Wypełniamy paprykę farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdą połówkę nakładamy starty ser według upodobań. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze około 180 stopni, do momentu gdy wierzch będzie ładnie przyrumieniony.

                                                          Papryka nadziewana seksapilem
                                                          Papryka nadziewana seksapilem

                                                          DESER:

                                                          Brzoskwinie i melony z temperamentnym pieprzem

                                                          (czas przygotowania: 1 h)

                                                          Składniki:

                                                          • mały melon
                                                            • 3 brzoskwinie
                                                              • 100 g fety

                                                                  Sos:

                                                                  • 10 pokruszonych ziarenek czarnego pieprzu
                                                                    • szczypta kruszonego chili
                                                                      • 1/4 łyżeczki tartego korzenia imbiru (dowolnie)
                                                                        • 3 ziarenka kardamonu bez łupinek
                                                                          • skórka z cytryny pokrojona w paseczki
                                                                            • 4 łyżki cukru
                                                                              • sok z cytryny

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Półtorej szklanki wody zagotowujemy z cukrem i przyprawami. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy. Sos powinien być słodko – kwaśny z pikantno – korzenną nutą. Obrane owoce kroimy w kawałeczki i zalewamy ostudzonym sosem, następnie odstawiamy na pół godziny. Można odcedzić lub podać w sosie. Posypujemy pokruszoną fetą.

                                                                                Brzoskwinie i melony
                                                                                Brzoskwinie i melony

                                                                                Autor: TVN

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"