Przepisy Aleksandry Łuszczyk, sezon 6, Bielsko-Biała

Faszerowany Sycylijczyk
Faszerowany Sycylijczyk

PRZYSTAWKA:

Faszerowany Sycylijczyk

Składniki:

  • 4 duże pomidory
    • 1/2 cytryny
      • pęczek natki pietruszki
        • 3 łyżki parmezanu
          • 100 g marynowanych sardynek
            • 50 g czarnych oliwek
              • 2 łyżki kaparów
                • 2 ząbki czosnku
                  • 4 łyżki bułki tartej
                    • 6 łyżek oliwy
                      • sól, pieprz
                        • 2 cebule
                          • sos balsamiczny do dekoracji

                            Sposób przygotowania:

                            Pomidory myjemy, następnie odcinamy ich górną część. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Wyjmujemy miąższ i drobno siekamy. Pomidory wewnątrz solimy i ustawiamy na sitku otworem w dół, tak, aby obciekły z nadmiaru soku. Sardynki osuszamy i kroimy na małe kawałki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, czosnek i połowę natki pietruszki siekamy. Na oliwie szklimy cebulę, a następnie dodajemy posiekaną natkę i czosnek. Całość przez chwilę podsmażamy. Dodajemy sardynki i miąższ z pomidorów. Następnie dodajemy pokrojone oliwki oraz kapary. Całość przez chwilę dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą, żaroodpornej formie ustawimy pomidory otworem do góry. Na małej patelni podsmażamy bułkę tartą, z dodatkiem trzech łyżek parmezanu i pikantnie doprawiamy. Pomidory wypełniamy farszem i posypujemy je odrobiną bułki tartej z parmezanem. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 175oC przez około 30 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżą natką pietruszki na talerzu udekorowanym sosem balsamicznym.

                            Pstrąg w krzakach
                            Pstrąg w krzakach

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Pstrąg w krzakach

                            • 4 świeże pstrągi
                              • 1 pęczek natki pietruszki
                                • 1 gałązka melisy
                                  • 1/4 litra wytrawnego wina białego
                                    • 1 mała cebula
                                      • 4 ząbki czosnku
                                        • 6 łyżek oliwy
                                          • 2 łyżki mąki
                                            • sól, pieprz
                                              • białe pieczywo
                                                • 1 cytryna

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Pstrągi myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy wewnątrz i na zewnątrz, a następnie oprószamy mąką. Pietruszkę, melisę, cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie podsmażamy na oliwie. Stopniowo po łyżce dolewamy wino. Całość smażymy jeszcze przez 15-20 minut a następnie dodajemy ryby. Czas smażenia ryby to dwie minuty z każdej strony. Pstrągi układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem. Podajemy z białym pieczywem i ćwiartką cytryny.

                                                  Na jagodach
                                                  Na jagodach

                                                  DESER:

                                                  Na jagodach

                                                  Składniki:

                                                  • 100 g jagód
                                                    • 1/2 kg twarogu
                                                      • 250 g serka mascarpone
                                                        • 200 g cukru
                                                          • 3 duże jajka
                                                            • 1 opakowanie budyniu malinowego
                                                              • 30 g miękkiego masła
                                                                • 200 ml śmietany 30%
                                                                  • 75 ml jogurtu naturalnego
                                                                    • 30 g cukru pudru
                                                                      • 1 łyżka żelatyny
                                                                        • 250 g herbatników kakaowych
                                                                          • 100 g roztopionego masła

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Herbatniki drobno kruszymy, łączymy z roztopiony masłem i dokładnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy smarujemy tłuszczem i posypujemy niewielką ilością pokruszonych ciastek. Masę przekładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy trzykrotnie zmielony twaróg, ser mascarpone, budyń malinowy w proszku i miękkie masło. Całość dokładnie mieszamy. Jagody miksujemy i dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 180oC przez 60 minut. Upieczone ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt, a następnie rozpuszczoną w wodzie żelatynę i również delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzony sernik. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy udekorowane świeżymi jagodami.

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                            Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                            Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                            Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                            The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                            Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                            Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"