Róbmy swoje! Jakuba Matuszewskiego (Warszawa)

Róbmy swoje
Róbmy swoje

Halibut

Sposób przygotowania:

  • Rybę płuczemy trzy razy w zimnej wodzie i osuszamy
    • Rybę nacieramy solą, pieprzem i startą skórką z limonki
      • Wyciśnięty sok z limonki łączymy z oliwą i smarujemy mięso łososia
        • Zostawiamy na 15 minut do zamarynowania w lodówce Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą
          • Rybę pokrojoną na porcję wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu
            • Na rybę kładziemy masło
              • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C
                • Rybę pieczemy przez 10 minut
                  • Zwiększamy temperaturę do 220°C i włączamy opcję grillowania grill od góry i pieczemy kolejne 10 minut

                    Sos chimichurri

                    Sposób przygotowania:

                    • Natkę pietruszki płuczemy, dorywamy liście i wkładamy do pojemnika blendera
                      • Dodajemy liście oregano i kolendry, obrany i pokrojony na plasterki czosnek, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę papryczkę chili, pokrojoną na plasterki szalotkę
                        • Dolewamy oliwę, sok z cytryny i ocet
                          • Doprawiamy solą i pieprzem
                            • Wszystkie składniki dokładnie blendujemy

                              Salsa Mango

                              Sposób przygotowania:

                              • Rozgrzewamy olej w rondelku
                                • Dodajemy pokrojone w kostkę mango, pokrojoną paprykę kurkumę
                                  • Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut
                                    • Dodajemy pół szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego oraz szalotkę
                                      • Przykrywamy i dusimy przez kolejne 5 minut, aż składniki będą miękkie
                                        • Następnie gotujemy bez przykrycia, aż sos się zredukuje i będzie gęsty
                                          • Dodajemy posiekaną kolendrę
                                            • Doprawiamy solą i pieprzem

                                              Czarne tagliatelle

                                              Sposób przygotowania:

                                              • Wodę solimy 3 łyżkami soli morskiej
                                                • Wrzucamy około 400 g czarnego tagiatelle
                                                  • Gotujemy około 10 minut
                                                    • Odcedzamy i przelewamy zimną wodą
                                                      • Na patelni rozpuścić masło
                                                        • Przecinamy pomidorki na pół i układamy półokrągłą stroną do dna patelni
                                                          • Po 4 minutach smażenia do pomidorków dodajemy wino
                                                            • Dusimy pod przykryciem
                                                              • Po 8 minutach duszenia dodajemy pietruszkę
                                                                • Po 10 minutach duszenia zdejmujemy z ognia
                                                                  • Podsmażone pomidorki cherry podajemy na czarnym tagliatelle

                                                                    Sałata z winegretem

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    • Aby przygotować winegret łączymy 3 łyżki oliwy extra vergine, półtorej łyżki miodu, 1 łyżeczkę skórki startej z cytryny oraz sól i pieprz
                                                                      • sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki
                                                                        • Liście sałaty polewamy przygotowanych sosem winegret
                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości