Syta Litwa Aleksandry Jegorow (Suwałki)

Syta Litwa
Syta Litwa

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy i ostudzamy.
    • Ostudzone ziemniaki przecieramy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
      • Przetarte ziemniaki układamy na płasko w misce.
        • Wybieramy ¼ porcji ziemniaków z miski i w puste miejsce sypiemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
          • ¼ porcję ziemniaków wkładamy do miski.
            • Dodajemy 2 jajka i sól i zagniatamy ciasto w formujemy placek.
              • Soczewicę moczymy w wodzie przez około 1 godzinę.
                • Namoczoną soczewicę podgotowujemy.
                  • Cebulę smażymy.
                    • Dodajemy mięso i boczek.
                      • Do mięsa dodajemy soczewicę.
                        • Lepimy „soczewiaki” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                          • Każdy „soczewiak” smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości