Witajcie słoiki Jakuba Poznańskiego (Śląsk)

 Witajcie słoiki
Witajcie słoiki

Sposób przygotowania:

● Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem.

● Dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy.

● Mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.

● Powstałą masę wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.

● Schłodzoną masę przekładamy do wysokiej miski i ubijamy kilka minut.

● Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone.

● Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem czekoladowy.

● Herbatniki kruszymy.

● Na spód słoików wsypujemy po 2 łyżki pokruszonych herbatników.

● Na herbatnikach układamy 3 łyżki kremu czekoladowego.

● Krem posypujemy posiekanymi orzechami i polewamy 3 łyżkami sosu krówkowego.

● Deser dekorujemy posiekanymi orzeszkami i polewamy pozostałym sosem karmelowym.

Sos krówkowy

● Cukierki kruszymy i przekładamy do garnka.

● Powoli dodajemy masło i mleko.

● Podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą,

● Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.

● Dodajemy 2 szczypty soli morskiej i mieszamy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości