Zapiekanka Rocky’ego Balboa Ewy Brodnickiej (Warszawa)

Zapiekanka Rocky’ego Balboa
Zapiekanka Rocky’ego Balboa

Sposób przygotowania:

  • Paprykę i cukinię kroimy na małe kawałki i oprószamy solą.
    • Smażymy na patelni przez około pół godziny na małym ogniu.
      • Dodać 1 łyżeczkę skruszonej kostki warzywnej.
        • Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami.
          • Doprawiamy solą i pieprzem
            • Dodajemy 1 łyżkę oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano.
              • Odkładamy do naczynia 3 łyżki usmażonych warzyw.
                • Do warzyw na patelni dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi oraz mascarpone.
                  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 13 minut
                    • Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego.
                      • Ugotowane muszle makaronowe nadziewamy farszem i wkładamy w sos.
                        • Na wierzchu układamy odłożone wcześniej warzywa.
                          • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

                            Sos - Sposób przygotowania:

                            • Cebulę kroimy drobno
                              • Czosnek przeciskamy przez praskę.
                                • Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i mieszamy.
                                  • Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości