Przepisy

„Basenowe love” Aleksandra Grządziel
Basenowe love 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 300g
  • Drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
  • Woda - 250 ml (letnia)
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy (lub inny)
  • Kwaśna śmietana 18%
  • Tarty żółty ser
  • Mięta
  • Jogurt naturalny
  • Pieprz
  • Czosnek

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól i wodę) wkładamy do dużej miski. Mikserem  lub ręcznie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto.
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Z ciasta wykrajamy okręgi, rękoma formujemy okręgi wielkości talerzyka deserowego (z nico wyższymi brzegami) lub wałkujemy na płaskie placki  i smażymy na złoto, z obu stron. Ciepłe placki podajemy z dodatkami.
  • Do jednej miseczki nakładamy starty ser żółty, do drugiej śmietanę z solą i pieprzem, do trzeciej jogurt z solą, pieprzem, czosnkiem i mięta.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
 “Toudi koktajl” Aleksandra Grządziel
Następny artykuł:

“Toudi koktajl” Aleksandra Grządziel

tvnpix