Przepisy

„Cudowna wdzięczność”  Ryan Socash
Cudowna wdzięczność 

Składniki:

  • Cały indyk (umyty, ok. 4 kg, bez wnętrzności)
  • 200 g suszonych moreli
  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 2 świeże jabłka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła np. majeranek
  • 2 kg batatów
  • Odrobina sosu klonowego
  • 2 łyżki masła
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej

Sposób przygotowania:

 

 

  • Dzień przed planowanym pieczeniem indyka należy całą noc moczyć w solance. W tym celu na każdy litr  wody wsypujemy łyżkę soli. Sól sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste.
  • Musimy pamiętać, że indyk powinien być w całości zanurzony w roztworze soli, ewentualnie jeśli nie posiadamy tak dużego naczynia trzeba go co jakiś czas obracać.
  • W dniu pieczenia wyjmujemy indyka z solanki, osuszamy i do jego wnętrza napycham tyle suszonych owoców, ile się zmieści, im więcej tym lepiej.
  • Zaszywamy naszego indyka, by nadzienie nie wypadło podczas pieczenia.
  • Nacieramy go na zewnątrz ulubionymi ziołami i tak przygotowaną sztukę przekładamy na blachę lub brytfannę. Wlewamy na blaszkę nieco wody i dodajemy do niej odrobinę oliwy.
  • Dookoła indyka kładziemy pokrojone na cząstki jabłka.
  • Zakładamy, że każdy kilogram indyczego mięsa potrzebuje ok. 40 minut spędzonych w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 170℃.
  • W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewamy indyka wytopionym sosem.
  • Bataty gotujemy w osolonej wodzie, ubijamy z masłem i odrobiną syropu klonowego.
  • Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aż zmięknie.
  • Serwujemy w całości, przy stole kroimy porcje i podajemy z batatami i zieloną fasolką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Polska obsesja” Ryan Socash
Następny artykuł:

„Polska obsesja” Ryan Socash

tvnpix