Przepisy

 „Cudze chwalicie, swego nie znacie” Marika Grzelak
Cudze chwalicie 

Składniki :

Pasty

Z soczewicy

  • 250 g soczewicy zielonej
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju lnianego lub orzechowego
  • 1-2 łyżki masła
  • sól
  • Kilka listków rdestu ostrogorzkiego lub 1-2 ząbki czosnku
  • Szczypta świeżej mięt

Z bobu

  • 0,5 kg bobu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Sól
  • Świeża mięta, koperek, szczypiorek

Z koziego sera

  • 300 g koziego sera z czarnuszką
  • Listki bluszczyku kurdybanka

Podpłomyki

  • 2 szklanka mieszanki: mąki pszennej, żytniej i żołędziowej
  • Szczypta czarnuszki i/lub kminku
  • Szczypta soli do smaku
  • Woda ( dodajemy tyle aby po zagnieceniu ciasto miało konsystencję ciasta na pierogi)

Sposób przygotowania:

Z soczewicy

  • Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na godzinę do namoczenia.
  • Następnie odlewamy wodę i wrzucamy do gotującej się osolonej wody w proporcji 1:2 (szklanka soczewicy na 2 szklanki wody).
  • Gotujemy aż soczewica będzie miękka, pod koniec gotowania dodajemy dodatki smakowe tj. rdest ostrogorzki, czosnek i miętę.
  • Miksujemy na pastę dodając masło i olej naprzemiennie sprawdzając konsystencję i smak.

Z Bobu

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przestudzamy i obieramy ze skórki.
  • Jeszcze ciepły rozgniatamy na masę dodając 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę oleju i łyżkę masła.
  • Ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy poszatkowane świeże listki mięty, koperku i szczypiorku, solimy do smaku.
  • Dolewamy 1 łyżeczkę octu jabłkowego aby nadać paście winnego, orzeźwiającego smaku.

Z Koziego sera

  • Mieszamy składniki.

Podpłomyki

  • Mąkę mieszamy z wodą i solą do smaku.
  • Ciasto wyrabiamy aż zrobi się plastyczne, rozwałkowujemy na cienkie placuszki około 0,5 cm grubości.
  • Rozgrzewamy na ogniu blachę, kładziemy  na niej placuszki i czekamy aż się zarumienią.
  • Pieczemy je z obu stron, gdy przy ostukiwaniu wydadzą głuchy dźwięk ( jak chleb) są gotowe do podania.
  • Świeże, ciepłe podpłomyki smarujemy pastami,  dekorujemy według uznania miętą, bluszczykiem kurdybankiem, koprem lub tym co lubimy. Podajemy trzy podpłomyki, każdy z inną pastą.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Nie ma, że boli" Arek Maksym
Następny artykuł:

„Nie ma, że boli" Arek Maksym

tvnpix