Cukier bez rzeźby Tomasza Wojdy (Warszawa)

Cukier bez rzeźby
Cukier bez rzeźby

Sposób przygotowania:

Beza

  • Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę.
    • Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując.
      • Gdy dodamy całą iloć cukru ubijamy przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała.
        • Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
          • Ubijamy jeszcze przez minutę.
            • Pianę wykładamy dużą łyżką na okrąg narysowany na papierze do pieczenia.
              • Masę delikatnie rozsmarowujemy i podnościmy szpatułką boki.
                • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 120°C przez 30 minut.
                  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C stopni i pieczemy bezę przez minimum 3 godziny.

                    Krem

                    • Do misy miksera wkładamy mascarpone i miksujemy przez około pół minuty.
                      • Wlewamy śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje.
                        • Pod koniec miksowania dodajemy orzechy i krem czekoladowy
                          • Miksujemy jeszcze przez 1 minutę.
                            • Krem wykładamy delikatnie na bezę i wstawiamy do lodówki.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości