Przepisy

„Daleko jeszcze?!” Ewelina Martys
Daleko jeszcze 

Składniki:

  • Lekkie pieczywo typu bułka paryska lub ciabatta
  • 1 awokado
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • Świeża bazylia
  • Tarty ser Grana Padano
  • Pieprz, sól, przyprawy do smaku
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Rukola
  • Prażone pestki dyni
  • Suszone pomidory w oleju

Sos winegret:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Łyżka soku z cytryny
  • Jedna ostra papryczka chili
  • Łyżka musztardy
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżeczka miodu

Sposób wykonania:

  • Najpierw przygotowujemy sos winegret. Mieszamy 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżkę musztardy, pieprz, sól oraz posiekaną drobno papryczkę chili.
  • Następnie kroimy awokado w kostkę a pomidorki koktajlowe na pół lub w ćwiartki.  Siekamy część liści bazylii, a drugą część zostawiamy w całości. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy z sosem winegret.
  • Mieszamy rukolę z prażonymi pestkami dyni oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami, wcześniej odsączonymi z oliwy.
  • Kromki pieczywa skrapiamy obficie oliwą z oliwek i nacieramy wedle uznania ząbkiem czosnku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 7 minut w 180°C .
  • Na grzankach układamy warzywa w sosie winegret i oprószamy tartym serem Grana Padano.
  • Obok bruschetty układamy porcję sałaty z rukoli.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Shrekowa papa z nutką orzeźwienia” Tomasz Król
Następny artykuł:

„Shrekowa papa z nutką orzeźwienia” Tomasz Król

tvnpix