Przepisy

Deser Grzegorza Konieczki (Śląsk)
Czarna dziura 

Składniki:

 

  • 6 białek jajka
  • 2 serki mascarpone
  • 2 mango
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżeczki cytryny
  • Owoc granatu

 

Sposób przygotowania:

  • Z białek ubijamy pianę.
  • Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier.
  • Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, oraz łyżeczkę octu winnego.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy pięć okręgów
  • W każdym okręgu rozsmarowujemy część piany z białek.
  • Resztą piany napełniamy rękaw piekarniczy i wyciskamy 3 kółka na krawędziach
    (beza ma kształtem przypominać miseczkę).
  • Bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na 1 minutę.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez półtorej godziny.
  • Serek mascarpone ubijamy i wypełniamy nim dna upieczonych bez.
    Dojrzałe mango obieramy i miksujemy na gładki mus
  • Do musu dodajemy 2 łyżeczki soku z cytryny i mieszamy.
  • Gotowy mus nakładamy na ubity serek mascarpone.
  • Bezy dekorujemy pestkami granatu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Kosmiczne kurczę Grzegorza Konieczki (Śląsk)
Następny artykuł:

Kosmiczne kurczę Grzegorza Konieczki (Śląsk)

tvnpix