Przepisy

„Donald z jabłkiem” Mikołaj Pytel
Donald z jabłkiem 

Składniki:

  • Kaczka 1,6-1,8 kg
  • Jabłka kwaśne 2 sztuki
  • Majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Kaczkę moczymy w solance na 12 h (solanka 5 litrów wody, 150 g soli). Przed pieczeniem kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.
  • Siekamy czosnek i dobrze natrzeć od środka kaczkę. Jabłka pokroić w cząstki, doprawić majerankiem i pieprzem, nafaszerować kaczkę.
  • Ułożyć na blaszce dolać 200 ml wody.
  • Pieczemy w piekarniku początkowo w temperaturze 185 ℃ przez 30 minut.
  • Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 ℃ i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.
  • W trakcie pieczenia podlewamy wytapiającym się tłuszczem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Rajski mus” Mikołaj Pytel
Następny artykuł:

„Rajski mus” Mikołaj Pytel

tvnpix