Przepisy

„Donna rossa” Wojciech Romel
Donna rossa 

Składniki:

  • 550 ml śmietany 30%
  • Laska wanilii
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g świeżych malin
  • Łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  • Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy ziarenka.
  • Rozpuszczamy żelatynę w 2 łyżkach wody.
  • Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy do niej cukier, laskę wanilii i ziarenka. Stale mieszając gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
  • Wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę i całość mieszamy.
  • Masę przelewamy do naczynek. Gdy wystygnie, wstawiamy wszystko do lodówki.
  • W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy maliny i cukier puder, gotujemy aż maliny delikatnie się rozpadną i powstanie sos.
  • Przed podaniem do naczynek nalewamy sos i wrzucamy kilka świeżych malin.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Słodka słowiańszczyzna” Marika Grzelak
Następny artykuł:

„Słodka słowiańszczyzna” Marika Grzelak

tvnpix