Przepisy

„Gruchający duet” Aneta Niemas
Gruchający duet 

Składniki:

Sałatka makaronowa:

  • 90 ml octu ryżowego
  • 40 g ksylitolu
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 0,5 czerwonej papryczki chili drobno posiekanej
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • Skórka z 1 limonki
  • 220 ml oleju słonecznikowego
  • 2 bakłażany pokrojone w kostkę
  • 250 g makaronu gryczanego
  • 1 duże dojrzałe mango pokrojone w paski
  • 30 g liści bazylii posiekanych
  • 30 g liści kolendry
  • 30 g liści mięty
  • 0,5 czerwonej cebuli pokrojonej na cienkie plasterki

 

 

Faszerowane gruszki

Sos:

  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 6 ząbków czosnku grubo posiekanych
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka nasion kminku uprażonego na sucho i świeżo zmielonego
  • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 0,3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 zielone chili grubo pokrojone
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki soku z niewoskowanej cytryny
  • 2 łyżki grubo posiekanej kolendry
  • Sól
  • Pieprz

 

 

Farsz:

  • 400 g świeżego łososia bez ości, zmielonego
  • 1 ząbek czosnku zmiażdżony
  • 1 czerwona chili drobno posiekana
  • 20 g kolendry posiekanej + 2 łyżki do dekoracji
  • 50 g tartej bułki
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego zmielonego
  • 2 łyżki świeżego imbiru, startego
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta pieprzu świeżo zmielonego
  • 4 twarde gruszki
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki

Sposób przygotowania:

 

Sałatka makaronowa

 

  • W rondelku podgrzewamy ocet z cukrem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy chili, czosnek, 1 łyżkę oleju sezamowego i skórkę z limonki.
  • Na dużej patelni podgrzewamy olej słonecznikowy i smażymy partiami bakłażan, odsączamy w cedzaku i posypujemy obficie solą.
  • Ugotowany makaron łączymy z mango, bakłażanem, ziołami i cebulą.

Sos

  • Czosnek, przyprawy, zioła, chili, 2 łyżki oleju miksujemy blenderem do powstania gęstej pasty.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy pastę przez 30 sekund, wlewamy wodę i koncentrat pomidorowy, następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i pieprz.

Farsz

  • Obrane gruszki kroimy na pół, drążymy środek aby uzyskać łódeczki.
  • Wszystkie składniki farszu mieszamy rękami
  • Na gruszki nakładamy farsz rybny. Maczamy połówki gruszek w sosie nadzieniem do góry, następnie polewamy odrobiną sosu i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu.
  • Łączymy wszystkie składniki, danie posypujemy kolendrą i dodajemy ćwiartkę cytryny.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Pitu pitu na zielonym” Aneta Niemas
Następny artykuł:

„Pitu pitu na zielonym” Aneta Niemas

tvnpix