Przepisy

„Grzeszki Pamelki, co dźwiga hantelki” Justyna Salwin
Grzeszki Pamelki, co dźwiga hantelki 

Składniki:

  • 200 g czekolady
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 gram mąki pszennej
  • 3 banany
  • 50 ml Brandy
  • 3 duże łyżki masła orzechowego
  • 50 ml mleka
  • 8 śliwek
  • 75 gram brązowego cukru (50 gram do ciasta i 3 łyżki do śliwek)

Sposób wykonania:

 

Ciasto

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Ucieramy cukier waniliowy z żółtkami.
  • Rozpuszczamy czekoladę z masłem, nie przekraczając 40°C .
  • Odczekujemy kwadrans, żeby czekolada spokojnie ostygła.
  • Łączymy żółtka z cukrem z czekoladą i masłem.
  • W międzyczasie ubijamy białka.
  • Dodajemy do masy czekoladowej mąkęi stopniowo dodajemy białka, delikatnie mieszając.
  • Przekładamy całość do małych foremek i pieczemy 12 – 15 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.

Śliwki

  • Drylujemy śliwki i wrzucamy na patelnię z brązowym cukrem.
  • Karmelizujemy, mieszając co jakiś czas żeby nie przypalić.
  • Kiedy cukier zamieni się w karmel, podlewamy brandy (może być też whisky albo koniak).
  • Smażymy jeszcze chwilę, żeby alkohol połączył się ze składnikami.

 

Lody

  • Tniemy banany (bez skórki) na plasterki, rozkładamy płasko na tacy i wkładamy do zamrażarki na godzinę.
  • Po wyjęciu, wrzucamy banany do blendera i dodajemy masło orzechowe oraz odrobinę mleka, żeby połączyć składniki.
  • Powstałą masę przelewamy do silikonowych foremek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Lokalnie globalnie” Justyna Salwin
Następny artykuł:

„Lokalnie globalnie” Justyna Salwin

tvnpix