Hardkorowy stejk na wulkanie Anieli Bogusz (Warszawa)

Hardkorowy stejk na wulkanie
Hardkorowy stejk na wulkanie

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 280°C
    • Kamień do pieczenia steka smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika na 45 minut.
      • Surowe mięso wyjmujemy z lodówki na około 45-60 minut przed smażeniem.
        • Steki posypujemy z dwóch stron solą, pieprzem i papryką oraz polewamy 1 łyżeczką oliwy.
          • Rozgrzany wyjmujemy z piekarnika i układamy na drewnianej desce.
            • Na kamieniu układamy steki.
              • Łodyżki natki pietruszki siekamy drobno.
                • Listki pietruszki kroimy na większe kawałki.
                  • Dodajemy musztardę i oliwę extra vergine.
                    • Doprawiamy solą i pieprzem.
                      • Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i mieszamy.
                        • Powstały sos nanosimy na gotowego steaka.

                          Sposób przygotowania:

                          • Cukinię kroimy wzdłuż na pół,
                            • Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1 centymetra.
                              • Warzywa grillujemy na patelni.
                                • Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy 2 kubkami wrzątku.
                                  • Do ryżu dodajemy szafran, połówkę cytryny oraz szczyptę soli.
                                    • Przykrywamy i gotujemy, aż ryż wchłonie wodę.
                                      • Usuwamy gniazda nasienne z papryk
                                        • Papryki kroimy i wkładamy do żeliwnego garnka razem z obraną i pokrojoną czerwoną cebulą.
                                          • Dodajemy harissę, anchois i łyżeczkę oliwy z puszki anchois.
                                            • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy całość na średnim ogniu.
                                              • Zdejmujemy cukinię i bakłażana z patelni grillowej i kroimy.
                                                • Kawałki cukinii i bakłażana dodajemy do garnka z warzywami, zalewamy przecierem pomidorowym
                                                  • Dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy pod przykryciem.
                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości