Przepisy

 „Himalajski Halny” Anna Gemza
Himalajski halny 

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 2 puszki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 2 ziemniaki pure do zagęszczania
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Ćwiartka selera
  • Por
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Łyżka garam masala
  • Łyżka kuminu rzymskiego w ziarnach
  • 2 sztuki goździka
  • Łyżka kakao
  • 2 czerwone papryczki chilli suszone
  • Sól/pieprz do smaku
  • Olej

Sposób przygotowania:

  • Moczymy przez noc ciecierzycę.
  • Na patelni prażymy ziarna kuminu, goździki, papryczkę chili. Ubijamy w moździerzu.
  • Pokrojoną cebulę w piórka zarumieniamy na oleju, dodajemy koncentrat, imbir, czosnek.
  • Pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę, por wrzucamy do cebuli i chwilę smażymy.
  • Dodajemy ciecierzycę z wodą, w której się moczyła lub z puszki z zalewą. Gotujemy do miękkości.
  • Blendujemy składniki z pure ziemniaczanym.
  • Dodajemy garam masala, sprażone przyprawy, pieprz, sól oraz kakao.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Pierogi z kawiorem” Aleksandra Grządziel
Następny artykuł:

„Pierogi z kawiorem” Aleksandra Grządziel

tvnpix