Przepisy

„Jak ryba w wodzie” Anna Przykaza
Jak ryba w wodzie 

Składniki:

  • 1 kg filetów z sandacza
  • 5 marchewek Marchew  5 sztuk
  • 5 ziemniaków
  • Łyżka przyprawy do ziemniaków
  • Słodka papryka do smaku
  • 0,5 kg borowików
  • Sól i pieprz do smaku
  • Rozmaryn
  • Oliwa

 

Sos:

  • 1 duża cebula
  • 500 ml Śmietanki 30%
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 5 łyżek białego, wytrawnego wina
  • Pieprz i sól do smaku
  • Czarnuszka do posypania całości dania
  • Palone masło do ozdoby

Sposób przygotowania:

  • 2 h przed pieczeniem filety sandacza myjemy i osuszamy, następnie oprószamy solą i pieprzem.
  • Obrane marchewki kroimy wzdłużna 4 części, mieszamy z oliwą i rozmarynem.
  • Ziemniaki kroimy w łódeczki i gotujemy 5 minut. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków i  słodką papryką.
  • Borowiki podsmażamy na maśle.
  • Marchewki i ziemniaki  wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 150°C
  • W tym samym czasie rybę układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
  • Po 10 minutach wykładamy na filety podsmażone wcześniej borowiki i pieczemy kolejne 10 minut.
  • Przygotowujemy sos.Na patelni podsmażamy cebulę , dodajemy śmietankę 30% i 2 łyżki serka mascarpone, dolewamy ok. 5 łyżek wina białego, wytrawnego, zagotowujemy.
  • Upieczoną rybę układamy na marchewce, polewamy sosem, posypujemy czarnuszką. Podajemy z łódeczkami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Szczęśliwa kobieta” Anna Przykaza
Następny artykuł:

„Szczęśliwa kobieta” Anna Przykaza

tvnpix