Przepisy

„Jak u Pana Boga za piecem” Joanna Przetakiewicz
Jak u Pana Boga za piecem 

Składniki:

Kotlety:

600 g mięsa mielonego z piersi indyka

Cebula

Ząbek czosnku

1 bułka kajzerka

1 szklanka mleka

Koper

Bułka tarta

Sól, pieprz

Masło klarowane

Buraki:

5 ugotowanych buraków

Łyżka soku z cytryny

Łyżka masła

Łyżeczka mąki

Sól

Łyżka słodkiej śmietanki

Mizeria:

0,5 kg zielonych ogórków

Śmietana 18%

Sól

Pieprz

Szczypior

Sposób przygotowania:

Kotlety:

  • Do mięsa mielonego ścieramy cebulę na drobnej tarce, dodajemy namoczoną w mleku a później wyciśniętą bułkę, rozgnieciony i rozdrobniony czosnek, świeży koper, sól, pieprz i dobrze mieszamy składniki.
  • Uformowane i otoczone w bułce tartej  kotleciki smażymy na rumiany  kolor na maśle klarowanym.

Buraki:

  • Ścieramy buraczki na drobnej tarce jarzynowej.
  • W rondlu rozgrzewamy masło , dodajemy mąkę, następnie starte buraczki , smażymy około 10 min.
  • Doprawiamy solą, cytryną i śmietanką do smaku.

 

Mizeria:

  • Obieramy i szatkujemy ogórki.
  • Solimy, pozostawić na chwilę aż puszczą sok i  odcedzamy.
  • Następnie dodajemy lekko posoloną śmietanę, szczyptę cukru oraz szczypiorek.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
“Wspomnienie z przedszkola” Joanna Przetakiewicz
Następny artykuł:

“Wspomnienie z przedszkola” Joanna Przetakiewicz

tvnpix