„Jak u Pana Boga za piecem” Joanna Przetakiewicz

Jak u Pana Boga za piecem
Jak u Pana Boga za piecem

Sposób przygotowania:

Kotlety:

  • Do mięsa mielonego ścieramy cebulę na drobnej tarce, dodajemy namoczoną w mleku a później wyciśniętą bułkę, rozgnieciony i rozdrobniony czosnek, świeży koper, sól, pieprz i dobrze mieszamy składniki.
    • Uformowane i otoczone w bułce tartej kotleciki smażymy na rumiany kolor na maśle klarowanym.

      Buraki:

      • Ścieramy buraczki na drobnej tarce jarzynowej.
        • W rondlu rozgrzewamy masło , dodajemy mąkę, następnie starte buraczki , smażymy około 10 min.
          • Doprawiamy solą, cytryną i śmietanką do smaku.

            Mizeria:

            • Obieramy i szatkujemy ogórki.
              • Solimy, pozostawić na chwilę aż puszczą sok i odcedzamy.
                • Następnie dodajemy lekko posoloną śmietanę, szczyptę cukru oraz szczypiorek.
                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości