Przepisy

„Kaban ogniem opalony” Karolina Mróz
Kaban ogniem opalony 

Składniki:

Mięso z marynatą

  • 300 g schabu z dzika
  • 250 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 g brązowego cukru
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 5 ziaren świeżego jałowca
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek tartego czosnku
  • Szczypta cząbru
  • Szczypta tartego majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Pieprz czerwony
  • Pieprz czarny

 

Puree z palonej pietruszki

  • 200 g pietruszki korzeń
  • 50 g miodu naturalnego
  • Świeży tymianek
  • 250 g śmietanki 36%

 

Burak w miodzie

  • 200 g buraków
  • 50 g miodu naturalnego
  • Świeży rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Przyprawy

Sos

  • 150 g kości wołowych
  • 250ml wina czerwonego
  • Bouquet garni

Sposób przygotowania:


  • Przygotowujemy marynatę do mięsa z wymienionych składników, marynujemy w niej schab pokrojony w plastry o grubości 1,5cm, odstawiamy na 24h do lodówki.
  • Obraną pietruszkę smarujemy miodem i posypujemy świeżym tymiankiem, a następnie pieczemy w piekarniku w temp. 160°C przez ok 25min. Po upieczeniu kroimy w plastry i gotujemy w śmietance 36% na wolnym ogniu 30 min. Następnie blendujemy.
  • Buraki w skórkach smarujemy miodem, dodajemy zgnieciony czosnek, gałązki świeżego rozmarynu i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 min. Następnie ścieramy na tarce i dodajemy przyprawy.
  • Kości wołowe pieczemy w piecu, dodajemy warzywa, zalewamy sosem, dodajemy wino i przyprawiamy.
  • Zamarynowany schab odsączamy z zalewy, zamykamy na patelni, dopiekamy w piecu w temp.190°C około 6 min

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Sezamkowy ulik” Karolina Mróz
Następny artykuł:

„Sezamkowy ulik” Karolina Mróz

tvnpix