"Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama" ( Kiszka kaszubska z różnymi ziemniakami) Damroki Kwidzynskiej (Trójmiasto i okolice)

Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama
Kaszëbskô cziszka z rozmajitima bùlwama

Sposób przygotowania:

  • Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy na sitku.
    • Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z soku.
      • Masę ziemniaczaną mieszamy z kaszą i natką, dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
        • Z masy formujemy wałek, zawijamy go w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcamy końce.
          • Układamy w szerokim rondlu. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 0,5 godziny.
            • Kiszkę wkładamy na kilka minut do zimnej wody, po czym wyciągamy ją i odstawiamy do wystygnięcia, następnie odwijamy z gazy.

                Sposób przygotowania:

                • Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilkanaście minut, po czym odsączamy na sitku.
                  • Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy z soku.
                    • Masę ziemniaczaną mieszamy z kaszą i natką, dodajemy jajko oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy.
                      • Z masy formujemy wałek, zawijamy go w gazę z apteki (1 m x 1 m), zakręcamy końce.
                        • Układamy w szerokim rondlu. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 0,5 godziny.
                          • Kiszkę wkładamy na kilka minut do zimnej wody, po czym wyciągamy ją i odstawiamy do wystygnięcia, następnie odwijamy z gazy.
                            • Następnie kroimy kiszkę w plastry i smażymy na chrupiąco z obydwu stron na topionej słoninie z cebulką.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości