Kosmiczne kurczę Grzegorza Konieczki (Śląsk)

Kosmiczne kurczę
Kosmiczne kurczę

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    • Mięso przyprawiamy bazylią, oregano, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.
      • Kurczaka smażymy na patelni.
        • Pieczarki kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut.
          • Makaron gotujemy tak, aby był al dente.
            • Brokuły gotujemy, uważając, aby się nie rozgotowały.
              • Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie.
                • Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i czosnek.
                  • Powstałą masę umieszczamy w szybkowarze i gotujemy do miękkości.
                    • Po ugotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i miksujemy.
                      • Przygotowujemy 5 żaroodpornych naczyń.
                        • Dno każdego naczynia smarujemy sosem.
                          • Nakładamy kolejno makaron, brokuły, pieczarki, paprykę konserwową, kawałki smażonego kurczaka i jeszcze raz makaron.
                            • Całość polewamy sosem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.
                              • Po 20 minutach wierzch zapiekanki posypujemy serem mozarrella i pieczemy przez 5 minut.
                                • Gotową zapiekankę posypujemy pietruszką.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości