„Kreatywne kompozycje burgundowo - salmonowe” Dawida Brzytwy (Kalisz)

Kreatywne kompozycje burgundowo-salmonowe
Kreatywne kompozycje burgundowo-salmonowe

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło. Siekamy nożem masło, łącząc je z mąką, dodajemy żółtko, wodę i szczyptę soli.
    • Wyrabiamy kulkę ciasta, wkładamy ją na 30 minut do lodówki.
      • Wałkujemy ciasto i wykładamy nim foremki do tartaletek. Pieczemy przez 20 min w temp 190°C.
        • Pokrojoną cebulę podsmażamy w rondelku na maśle.
          • Dodajemy wino, ocet, miód i smażymy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem.
            • Cebulę blendujemy po ostygnięciu.
              • Ser ricotta doprawiamy solą i pieprzem.
                • Na upieczone tartaletki nakładamy chutney z cebuli na spód i ser ricotta na wierzch za pomocą szprycy.
                  • W rondelku roztapiamy dwie łyżki masła i dodajemy rozdrobniony szpinak, ząbek czosnku oraz cebulę.
                    • Smażymy aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tartym serem żółtym i mieszamy.
                      • Nakładamy na spód tartaletek i dekorujemy łososiem
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości