Przepisy

Król disco Justyny Mosiej (Białystok)
Król disco 

Ciasto

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • Cukier waniliowy
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka sody
  • Czekolada
  • Migdały

Masa

Składniki:

  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 2 szklanki śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ciasto - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Margarynę, jajka, żółtka, cukier waniliowy i pół szklanki śmietany miksujemy
    na jednolitą masę.
  • Sodę rozpuszczoną w drugiej połowie szklanki śmietany.
  • Do masy dodajemy mąkę i rozpuszczoną sodę.
  • Całość mieszamy i ugniatamy.
  • Ciasto dzielimy na 10 równych części.
  • Każdą część ciasta cienko rozwałkowujemy.
  • Ciasto pieczemy w dużej tortownicy w temperaturze 200°C na lekko złoty kolor.

Masa - Sposób przygotowania:

  • Łączymy wszystkie składniki i ubijamy na sztywną masę.
  • Przekładamy placki dość obficie smarując masą.
  • Wierzch posypujemy tartą czekoladą i prażonymi migdałami.
  • Gotowe ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej na kilka godzin.

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

śmietana ma być gęsta czy płynna?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      czy śmietana do ciasta ma być gęsta czy płynna?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          śmietany mogą być rzadkie,ubić je na sztywno pod koniec dodać cukier puder a za chwilę sok z cytryny. do śmietany na początku ubijania dodać śmietan fix będzie wtedy sztywna i ok.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              chodzi mi o śmietanę do ciasta nie do masy

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  prażone migdałysą niezdrowe

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      a śmietana ma być gęsta czy płynna?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • Gość937:
                          • a śmietana ma być gęsta czy płynna?

                          Śmietaną 36% nie dodajemy żel fox.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • Gość937:
                              • a śmietana ma być gęsta czy płynna?

                              Śmietana do ciasta ma być kwasna, gęsta.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                  Obciach zabielany smakiem Justyny Mosiej (Białystok)
                                  Następny artykuł:

                                  Obciach zabielany smakiem Justyny Mosiej (Białystok)

                                  tvnpix