Przepisy

„Lądujemy na Pearl Harbour” Marcin Wysocki
Lądujemy na Pearl Harbour 

 

Chili

  • 2 łyżki oleju
  • 200 gram bekonu posiekanego
  • 200 gram szynki pociętej w kostkę
  • 200 gram kiełbasy wieprzowej pociętej w kostkę
  • 200 gram cebuli pociętej w kostkę
  • 200 gram papryki pociętej w kostkę
  • 200 gram mielonego mięsa wołowego
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki papryki w proszku
  • 1 łyżka chili w proszku
  • puszka czerwonej fasoli

 

Hamburger

  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka wody
  • olej do smażenia
  • bułka tarta

 

Sos

  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki posiekanych pieczarek
  • pół szklanki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 szklanki ciemnego sosu pieczeniowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

 

Smażony ryż

  • łyżka oleju
  • 50 gram posiekanego bekonu
  • 100 gram szynki pociętej w kostkę
  • 100 gram kiełbasy wieprzowej pociętej w kostkę
  • łyżka papryki w proszku
  • 400 gram wcześniej przyprawionego ryżu (wymieszanego z czosnkiem, tymiankiem, czerwonym pieprzem)
  • 100 gram szczypiorku / zielonej cebulki

 

Dodatki

  • 100 gram startego sera
  • 200 gram wysmażonego bekonu
  • 200 gram wysmażonych pieczarek
  • 100 gram suszonej cebulki
  • 50 gram szczypiorku / zielonej cebulki
  • 4 sadzone jajka

Sposób przygotowania:

Sos

  • Dodajemy masło na patelnię, następnie wrzucamy cebulę oraz pieczarki.
  • Smażymy przez 5 minut. Dodajemy sos pieczeniowy oraz sos Worcestershire oraz łyżeczkę skrobi kukurydzianej.
  • Czekamy aż się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2-3 minuty

Chili

  • Dodajemy dwie łyżki oleju do dużego garnka, a następnie posiekany bekon.
  • Po chwili dosypujemy szynkę, kiełbasę, cebulę, paprykę - mieszamy. Po 2 minutach dodajemy mielone mięso. Mieszamy i zalewamy przecierem pomidorowym.
  • Dodajemy paprykę w proszku, chili, sól, pieprz, czerwoną fasolę. Następnie wszystko mieszamy i gotujemy przez 15 minut

Hamburgery

  • Cebulę kroimy drobno.
  • Czosnek przepuszczamy przez praskę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek, aż się zezłocą. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Wołowinę umieszczamy w większym naczyniu. Dodajemy do niej jajko, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire, 1 łyżeczkę wody i zeszkloną wcześniej cebulę. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy całość dokładnie.
  • Burgery grillujemy na rozgrzanym grillu lub smażymy na patelni grillowej przez ok 3-4 min. z każdej strony.
  • Gotowe hamburgery wrzucamy do sosu pieczeniowego

Smażony ryż

  • Zaczynamy od wrzucenia na patelnię 50 gram posiekanego bekonu. Po zarumienieniu dodajemy kiełbasę oraz szynkę pociętą w kostkę.
  • Dodajemy łyżkę papryki w proszku. Całość podsmażamy i mieszamy.
  • Dodajemy wcześniej ugotowany ryż, mieszamy i dosypujemy posiekany szczypiorek.
  • Całość smażymy przez 2-3 minuty.

Łączenie składników

  • Na dno miseczki dodajemy dwie duże łyżki smażonego ryżu.
  • Następnie wykładamy na to wcześniej przygotowanego hamburgera.
  • Polewamy dużą łyżką sosu chili. Posypujemy startym serem.
  • Wykładamy na górę dwa kawałki wysmażonego bekonu, posypujemy pieczarkami, suszoną cebulą i polewamy sosem pieczeniowym, posypujemy zieloną cebulką i na samą górę dodajemy sadzone jajko.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Zwiedzamy Coloseum” Marcin Wysocki
Następny artykuł:

„Zwiedzamy Coloseum” Marcin Wysocki

tvnpix