Przepisy

„Łakomy śpiewak” Dave Nilaya
Łakomy śpiewak 

Składniki:

  • 500 gr mąki
  • 500 gr maki typu MANITOBA
  • 25 g świeżych  drożdży
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 15 g soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 150ml oliwa z oliwek (extra vergine)
  • 300/320 ml letniej wody
  • Pomidory cherry lub śliwkowe
  • Mozzarelle di bufala
  • Gorgonzola
  • Camembert
  • Parmezan
  • Więcej niż 1 litr oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

 

  • W letnim mleku rozkruszamy drożdże, łączymy z miodem i wszystko mieszamy tak aby drożdże się rozpuściły.
  • Przesianą mąkę łączymy z mlekiem, z drożdżami i oliwą, wyrabiamy ciasto. Dodajemy sól.
  • Stopniowo dodajemy wodę, tak aby uzyskać miękkie, ale jędrne ciasto.
  • Ugniatamy ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie.
  • Przenosimy ciasto do dużej miski, zakrywamy folią i zostawiamy w letnim miejscu na około 2h.
  • Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, dzielimy je na kulki około 80/100 g.
  • Kulki umieszczamy na blacie posypanym mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy na niecałą godzinę.
  • Tymczasem na tarce ścieramy oddzielnie: mozzarellę, pozostałe sery i pomidory. W misce łączymy mozzarellę, pomidory, sól i mieszamy. W drugiej misce mieszamy pozostałe starte sery.
  • W garnku podgrzewamy dużą ilość oleju do smażenia, do temperatury około 170 °.
  • Rozwałkowujemy kulki, aby otrzymać placki o średnicy około 20 cm. Część placków wypełniamy mozzarellą i pomidorami, a część serami. Moczymy palce i delikatnie nawilżamy krawędzie placka i uszczelniamy je palcami/widelcem na kształt pieroga.
  • Wrzucamy na głęboki tłuszcz, kiedy będą spuchnięte i złote, wykładamy na tacę do odsączenia z tłuszczu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Namiętny grubas” Dave Nilaya
Następny artykuł:

„Namiętny grubas” Dave Nilaya

tvnpix