Przepisy

 „Lakszmi leci w kulki” Anna Gemza
Lakszmi leci w kulki 

Składniki:

  • 1,5 litr śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 mielonego kardamonu
  • Kilka nitek szafranu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • 0,5 szklanki posiekanych migdałów, orzechów nerkowca oraz pistacji

Sposób przygotowania:

  • Podgrzewamy śmietanę do momentu zagotowania i na małym ogniu redukujemy, aż objętość

zmniejszy się o około połowę.

  • Dodajemy cukier, kardamon, szafran, cynamon, zmielony anyż oraz orzechy.
  • Wszystko gotujemy aż masa zgęstnieje.
  • Wlewamy do foremek , wkładamy do zamrażalki . Wyciągamy 15 minut przed podaniem.

LADDU

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy manny lub kaszy kuskus
  • 3/4szklanku cukru pudru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Nitki szafranu
  • 3/4 szklanki mąki z orzechów arachidowych
  • Wiórki kokosowe
  • Garść orzechów z nerkowca, migdałów bez skórki, rodzynek i innych bakalii wg uznania
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

  • Nitki szafranu wrzucamy do ciepłego mleka. Orzechy rozdrabniamy, siekamy większe bakalie.
  • Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy orzechy i wybrane bakalie.
  • Na osobnej patelni podgrzewamy kaszę, aż się zezłoci.
  • Wyłączamy ogień, do kaszy dodajemy cukier puder, podsmażone orzechy i bakalie, szafran i kardamon, mieszamy.
  • Powoli dodajemy mleko do uzyskania konsystencji odpowiedniej do lepienia kulek.
  • Po ostygnięciu lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Możemy obtoczyć je w wiórkach kokosowych, czarnym sezamie lub rozdrobnionych migdałach.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Uczta maharadży” Anna Gemza
Następny artykuł:

„Uczta maharadży” Anna Gemza

tvnpix