Przepisy

„Łapy precz, kobieto!” Justyna Salwin
Łapy precz, kobieto! 

Składniki:

  • 400g fileta ze świeżego łososia norweskiego
  • Łyżka sosu sojowego
  • Pęczek szczypiorku
  • Łyżka oleju sezamowego
  • Łyżeczka ostrej pasty z papryk z przyprawy kuchni azjatyckiej Sambal oelek
  • Garść ziaren czarnego sezamu
  • 0,5 średniej wielkości cytryny

Sałatka

  • 150 gramowa paczka kiełków z soczewicy, fasoli mung i cieciorki
  • 1 sztuka avocado
  • Kilka plasterków świeżo skrojonej ostrej papryczki
  • Pomidorki koktajlowe
  • Łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • Wyciśnięty sok z 0,5 małej cytryny

Sposób wykonania:

  • Oddzielamy skórę łososia od mięsa.
  • Wyrzucamy skórę, a mięso bardzo drobno siekamy i przekładamy do miseczki.
  • Siekamy szczypiorek i wsypujemy do łososia.
  • Doprawiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i małą łyżeczką pasty z papryk.
  • Na koniec skrapiamy całość sokiem z cytryny.
  • Wrzucamy ziarna sezamu na suchą, nieco rozgrzaną patelnię. Prażymy je, ciągle przewracając by nie dopuścić do przypalenia.

 

Sałatka

  • Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym, kiełki i dodajemy papryczkę. Smażymy około 3 minut.
  • Przenosimy całość do miseczki i dodajemy pokrojone w kostkę avocado i pomidorki cherry.
  • Całość skrapiamy sokiem z cytryny i miodem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Grzeszki Pamelki, co dźwiga hantelki” Justyna Salwin
Następny artykuł:

„Grzeszki Pamelki, co dźwiga hantelki” Justyna Salwin

tvnpix