Przepisy

„Łódki w orzechowym morzu” Christopher Siemieński
Łódki w orzechowym morzu 

Składniki:

  • Chipsy krewetkowe
  • 2 łyżki oliwy orzechowej
  • Łyżka smażonych płatków z cebuli
  • Ząbek czosnku (zgnieciony)
  • 1/4 łyżeczki pasty krewetkowej
  • 2 łyżeczki Sambal oelek (surowa pasta z chili)
  • 80g masła orzechowego (bez cukru, z kawałkami orzechów)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciemnej soi
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, Sambal oelek, pastę krewetkową.  Smażymy na małym ogniu przez około minutę.
  • Dodajemy masło orzechowe, 3/4 kubka wody. Całość dobrze mieszamy. Ściągamy z ognia,  dodajemy sól, ciemną soję, cukier, sok z cytryn oraz płatki cebuli. Studzimy.
  • Podajemy w temperaturze pokojowej jako dip do chipsów krewetkowych.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Dobrze nastrojony” Mateusz Jarosz
Następny artykuł:

„Dobrze nastrojony” Mateusz Jarosz

tvnpix