Przepisy

„Lokalnie globalnie” Justyna Salwin
Lokalnie globalnie 

Składniki:

  • 800 gram fileta z dorsza
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 1 cytryna
  • Kilka gałązek świeżego tymianku
  • 6 ząbków czosnku
  • Kostka masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 3 torebki ryżu jaśminowego
  • 1 duża biała cebula
  • 1 sztuka  papryczki chili
  • 20 gram parmezanu
  • 200ml białego wina
  • Łyżka sosu rybnego
  • Szczypta cukru trzcinowego
  • 0,5 dużej czerwonej kapusty pekińskiej
  • 2 garści ziaren słonecznika

Sposób wykonania:

Dorsz

  • Kroimy  dorsza na równe części a następnie przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wkładamy każdy kawałek do wcześniej przygotowanego woreczka próżniowego.
  • Siekamy 4 ząbki czosnku. Ścieramy skórkę z jednej cytryny.
  • Wrzucamy do każdego woreczka z rybą po jednym posiekanym ząbku czosnku, plasterku masła, kilka gałązek świeżego tymianku i szczyptę startej skórki cytryny.
  • Zamykamy worki próżniowo i ustawiamy cyrkulator wcześniej przygotowany w garnku z wodą (metoda sous vide) na temperaturę 55 °C.
  • Kiedy woda osiągnie wskazaną temperaturę, wkładamy do garnka worki z rybą i składnikami.
  • Po 50 minutach ryba jest gotowa do serwowania.

 

 

Risotto

  • Gotujemy na małym ogniu bulion razem z sosem rybnym.
  • Wkładamy do wysokiego garnka połowę masła i roztapiamy.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i 2 ząbki czosnku i przez około 6 minut mieszamy, czekając aż się zeszkli.
  • Dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, stale mieszając.
  • Wlewamy wino i gotujemy przez około 2 - 3 minuty, czekając aż wino odparuje.
  • Dodajemy stopniowo po pół szklanki gorącego bulionu i gotujemy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  • Następnie dodajemy kolejną porcję bulionu i gotujemy przez około 20 minut aż ryż będzie al dente.
  • Dodajemy do ugotowanego ryżu sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę zmielonego pieprzu. Odstawiamy risotto pod przykryciem na 2 minuty.
  • Następnie dodajemy resztę masła, starty parmezan i wszystko mieszamy.
  • Wrzucamy na patelnię kapustę z czosnkiem, papryczką chili i smażymy na maśle.
  • Całość podlewamy winem i dodajemy pieprzu, soli oraz cukru trzcinowego.
  • Prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i posypujemy nimi gotową kapustę.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Zaszczepiona pasja” Filip Zdrojewski
Następny artykuł:

„Zaszczepiona pasja” Filip Zdrojewski

tvnpix