Łosoś, kacza fantazja i przygoda z truskawkami- różnorodność smaków instruktorki fitness

Łosoś, kacza fantazja i przygoda z truskawkami- różnorodność smaków instruktorki fitness
Łosoś, kacza fantazja i przygoda z truskawkami- różnorodność smaków instruktorki fitness

EWELINA ZIELIŃSKA

PRZYSTAWKA

Łosoś na zielonej pierzynce

czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 opakowanie 100 g łososia wędzonego na zimno
    • pół główki sałaty
      • 8 pomidorków koktajlowych
        • 1 mała papryka
          • pół papryczki chili
            • ¼ szklanki majonezu
              • ¼ szklanki śmietanki
                • koperek
                  • pół łyżki cukru do smaku
                    • sól i pieprz

                      Sposób przygotowania:

                      Sałatę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oraz papryczki chili kroimy w niewielkie kosteczki. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na talerzu układamy sałatkę i pomidorki, na wierzch kładziemy rozdrobnionego na kawałki łososia. Danie polewamy sosem z majonezu, śmietanki, drobno posiekanego koperku, przyprawionego do smaku solą, pieprzem i cukrem.

                      Łosoś na zielonej pierzynce
                      Łosoś na zielonej pierzynce

                      DANIE GŁÓWNE

                      Kacza fantazja na borowikach

                      czas przygotowania: 60 minut

                      Składniki:

                      • 4 piersi z kaczki
                        • pieprz
                          • sól
                            • 3 jabłka
                              • olej do smażenia
                                • 1,5 kg ziemniaków

                                  Sposób przygotowania:

                                  Myjemy, solimy i pieprzymy piersi z kaczki. Podsmażamy je na patelni zalanej olejem do momentu aż się zarumienią. Kaczkę wraz z olejem przekładamy na blachę. Dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Wszystko razem wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki. Na talerzu kładziemy pokrojone w paski piersi, ziemniaczki, a obok nalewamy sos z borowików.

                                  Sos z borowików

                                  Składniki:

                                  • olej do smażenia
                                    • 0,5 kg borowików
                                      • 1 duża cebula
                                        • 1/4 szklanki wody
                                          • 200 ml śmietanki 18%
                                            • sól
                                              • pieprz

                                                Sposób przygotowania:

                                                Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojone borowiki. Na osobnej patelni smażymy cebulkę. Cebulkę przerzucamy do patelni z borowikami, całość zalewamy ¼ szklanki wody i dodajemy śmietankę. Wszystko razem gotujemy przez około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

                                                Kacza fantazja ma borowikach
                                                Kacza fantazja ma borowikach

                                                DESER

                                                Kremowa przygoda z truskawkami

                                                czas przygotowania: 45 minut

                                                Składniki:

                                                • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
                                                  • 1 kg truskawek
                                                    • 20 dag cukru pudru
                                                      • ½ tabliczki czekolady

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika według zaleceń na opakowaniu. Truskawki dzielimy na dwie części. Pierwszą połowę truskawek kroimy w cienkie paseczki, drugą miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania musu truskawkowego. Czekoladę roztapiamy i wylewamy ją na folię aluminiową, tworząc średniej grubości pasek, a następnie odkładamy do stwardnienia. Upieczone ciasto francuskie kroimy w prostokąty. Na każdy z prostokątów kładziemy warstwę pokrojonych wcześniej truskawek. Na wierzch kładziemy kolejną warstwę ciasta, a następnie warstwę kremu. Na koniec, po ułożeniu ostatniej warstwy ciasta, całość posypujemy cukrem pudrem. Otrzymaną piramidę dekorujemy kawałkami stwardniałej czekolady, a obok polewamy mus truskawkowy.

                                                        Krem

                                                        Składniki:

                                                        • 1 budyń waniliowy
                                                          • 0,5 litra mleka
                                                            • 4 łyżki cukru
                                                              • kostka masła

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niego budyń i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy, dodajemy rozcieńczony wcześniej budyń oraz 4 łyżki cukru. Całość ponownie dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy do chłodnego miejsca. Co jakiś czas masę mieszamy. Po ostudzeniu masy dodajemy do niej kostkę masła i całość mieszamy mikserem.

                                                                Kremowa przygoda z truskawkami
                                                                Kremowa przygoda z truskawkami

                                                                Autor: TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości