Przepisy

„Mafijny przysmak” Anna Przykaz
Mafijny przysmak 

Rurki:

  • 250 gr mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • Szczypta cynamonu
  • 1 żółtko
  • 20 g cukru pudru
  • 30 g masła miękkiego
  • Ok. 10 łyżek białego  wina słodkiego lub wytrawnego
  • 1 białko roztrzepane (do sklejania ciasta)
  • Rurka do nawijania ciasta
  • Maszynka do makaronu

Masa:

  • 0,5 kg sera Ricotta  (odsączony)
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 starta skórka z cytryny
  • 1 starta skórka z pomarańczy
  • Aromat pomarańczowy 3 krople
  • Orzeszki pistacjowe pokruszone
  • Rękaw cukierniczy

Sposób przygotowania:

Rurki:

  • W misce mieszamy mąkę, sól, kakao, cynamon, cukier puder, rozpuszczone przestudzone masło, wino i żółtko.
  • Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 2 h do lodówki.
  • Następnie ciasto dzielimy na części i przepuszczamy przez maszynkę do makaronu.
  • Wycinamy kółka, nawijamy na rurkę smarując ciasto na łączeniach roztrzepanym białkiem.
  • Cannoli smażymy na głębokim oleju wraz z metalową rurką aż się zarumienią. Wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Metalowe rurki wyciągamy dopiero gdy ostygną.

Masa:

  • Mieszamy składniki poza orzeszkami pistacjowymi.
  • Powstałą masę wkładamy do rurki tuż przed podaniem by rurka zachowała chrupkość.
  • Końce rurek z kremem obsypujemy pistacjami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Jak ryba w wodzie” Anna Przykaza
Następny artykuł:

„Jak ryba w wodzie” Anna Przykaza

tvnpix