Przepisy

Maścipula Pawła Badury (Śląsk)
Maścipula  

Składniki:

 

●     2 kg ziemniaków

●     3 cebule

●     250 g boczku wędzonego ze skórą

●     300 g kiełbasy

●     Pieprz

●     Sól

●     Liść laurowy

●     Ziele angielskie

●     Liście białej kapusty

●     2 marchewki

 

Sposób przygotowania:

 

●     Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry.

●     Cebulę i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski

●     Skórę boczku odcinamy w całości.

●     Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę

●     Na dnie żeliwnego naczynia układamy skórę z boczku i 3 liście kapusty.

●     Układamy warstwę z połowy ilości ziemniaków, następnie kolejne warstwy cebuli
i marchewki, przypraw, kiełbasy i boczku.

●     Na wierzch układamy drugą warstwę ziemniaków.

●     Gotujemy na ogniu przez około 40 minut.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

pamietam mascipule zrobiona przez autochtona z suwalk rok1973 sierpien, okolo 3-ech godzin robiona w kociolku z zeliwa to tego czysta wodka,. ....rewelacja , stare czasy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
       Witajcie słoiki Jakuba Poznańskiego (Śląsk)
      Następny artykuł:

      Witajcie słoiki Jakuba Poznańskiego (Śląsk)

      tvnpix