Przepisy

Powrót do listy

Mix warzyw, polędwiczki z jarzynką, słoneczny tort, czyli szczypta lata na talerzu prawniczki

Mix warzyw, polędwiczki z jarzynką, słoneczny tort, czyli szczypta lata na talerzu prawniczki
 

Jolanta Najborowska

 

PRZYSTAWKA

Zielono mi, czyli mix warzyw

(czas przygotowania: 30minut)

 

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty masłowej "strzępiastej"
  • 2 duże garści sałaty roszponki
  • 1 duża garść rukoli
  • 1 cebula czerwona
  • 3-4 średnie świeże pieczarki
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dag szynki parmeńskiej (pokrojonej w cieniutkie plasterki)
  • 10-15 dag twardego sera żółtego (włoskie są najlepsze- rodzaj według uznania)
  • dodatki: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, cytryna, sól, pieprz, oliwki, kapary, ziarna słonecznika

 

Sposób przygotowania:

 

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na dużym talerzu z każdego rodzaju sałaty układamy po kilka listków. Sałatę masłową rwiemy na kawałki. Cebulę kroimy w talarki i dzielimy na krążki i układamy na sałacie. Pieczarki kroimy w plastry i układamy również na talarkach cebuli. Paprykę kroimy w drobną kostkę i układamy na pieczarkach. Dookoła warzywnej "piramidki" układamy połówki pomidorków, a na sam wierzch kładziemy usmażoną na suchej patelni szynkę – tzw. chrupiące chipsy. Całość obsypujemy startym na płaty serem żółtym. Każdy z gości sam doprawia przystawkę na talerzu, stosując wymienione w składnikach dodatki. Idealnie smakuje z grzanką zrobioną z bułki.

Zielono mi, czyli mix warzywZielono mi, czyli mix warzyw

 

DANIE GŁÓWNE

Letnie polędwiczki z jarzynką

(czas przygotowania: 50 minut)

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 2-3 ząbki  zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżeczki masła
  • 2-3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka świeżego  posiekanego rozmarynu
  • 1 szklanka białych lub czerwonych winogron
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • 1 gruszka pokrojona w grube plastry
  • 1 łyżka cukru i masła

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone na  ręczniku polędwiczki nacieramy solą czosnkiem i rozmarynem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy na rumiano kolejne polędwiczki. Żeby nie wystygły, trzymamy je w ciepłym piekarniku w temperaturze 100 stopni. W tym czasie wlewamy na patelnię, na której były smażone polędwiczki, wino i odparowujemy je. Dodajemy winogrona i polędwiczki. Wszystko razem dusimy na małym ogniu około 4-5 minut, aż mięso stanie się jędrne. Mięso przekładamy na talerz i przechowujemy, tak aby nie zaparowało w piekarniku. W tym czasie do sosu na patelni dodajemy 1 łyżkę masła i łyżeczkę sosu balsamicznego. Musimy wszystko zagotować. Gotowym sosem polewamy pokrojone na porcje polędwiczki. Na maśle przez 30-50 sekund podpiekamy plaster gruszki z obu stron. Gdy będzie gotowy, lekko obsypujemy jedną stronę cukrem trzcinowym i czekamy aż się rozpuści. "Oblaną" cukrem gruszkę podajemy do dekoracji polędwiczek.

Ziemniaki:

  • 1 kg średniej wielkości  młodych ziemniaków
  • 1 pęczek kopru
  • 2-3 łyżki masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy  w osolonej wodzie, odcedzamy i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy masło  i opiekamy je około 15-20 minut. Co minutę potrząsamy ziemniakami, aby równomiernie się opiekały, na koniec dodajemy koper i jeszcze przez minutę je opiekamy. Podajemy, gdy są rumiane.

Marchewka:

  • 80 dag marchewki
  • 1 łyżka masła
  • woda
  • sól
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plastry, następie zalewamy małą ilością wody, dodajemy sól, masło i na małym ogniu dusimy około 20 minut. Pilnujemy, aby woda zmniejszyła swoją objętość o połowę. Na koniec dodajemy 1 łyżeczkę cukru i przez 2-4 minuty dusimy stale mieszając, aż sos stanie się szklisty, połyskujący. Przed podaniem doprawiamy do smaku według uznania solą i cukrem.

 

Letnie polędwiczki z jarzynkąLetnie polędwiczki z jarzynką

DESER

Słoneczny tort

(czas przygotowania: 2 godziny)

Składniki:

  • 1 krążek biszkoptu (może być gotowy)
  • 1 paczka kawy cappuccino o smaku czekoladowym
  • 2 śmietanki w proszku
  • 0,25 l śmietanki do tortu (22% lub30%)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki rozpuszczonej i schłodzonej żelatyny
  • 1 budyń ugotowany zgodnie z przepisem i 2 żółtkami (ostudzony)
  • 1 kostka masła
  • 2 puszki brzoskwiń
  • do nasączenia: 150 ml ajerkoniaku
  • do dekoracji: czekolada, 1 szklanka malin, 1 szklanka jeżyn lub innych miękkich owoców, podrumieniona paczka płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

 

Jeśli mamy gotowy biszkopt, to wykładamy nim dno tortownicy i nasączamy ajerkoniakiem. Kawę cappuccino rozpuszczamy w rondelku z 1 szklanką mleka i podgrzewamy do idealnego rozpuszczenia. (Uwaga: nie doprowadzamy do zagotowania). Następnie studzimy. W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do rozpuszczanego w mleku budyniu dodatkowo:  2 surowe żółtka i 2 łyżki cukru. Po zagotowaniu studzimy. Masło ucieramy z ostudzoną masą budyniową  i otrzymujemy krem waniliowy, do którego możemy dodać 1-2 łyżki wódki.

 

Otrzymaną masę wykładamy na nasączony biszkopt. Na warstwę kremu układamy pokrojone w cząstki brzoskwinie. Schładzamy całość w lodówce. W tym czasie miksujemy mleko razem ze śmietanką i  ze śmietaną w proszku oraz powoli dodajemy schłodzoną wcześniej kawę.  Kiedy masa będzie puszysta, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wylewamy gotową masę na chłodzony w lodówce biszkopt z białym kremem i brzoskwiniami. Całość ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy masy stężeją, zdejmujemy przy użyciu ciepłego noża obręcz tortownicy i tort ustawiamy na paterze. Letnią czekoladą  oblewamy całość, boki obsypujemy płatkami migdałowymi (podpieczonymi wcześniej na suchej patelni). Wierzch tortu dekorujemy cząstkami brzoskwiń, malinami i jeżynami. Schładzamy do momentu podania na stół.

 

Słoneczny tortSłoneczny tort

 

 

 

autor: TVN

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis już kilka razy robiłam i całej rodzince bardzo smakowało

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wygladał apetycznie chyba go popełnię:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          mam pytanie odnośnie przepisu na tort, Jak to paczka kawy capuccino ,saszetka czy całe opakowanie ,ile ma to gram?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
              Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki
              Następny artykuł:

              Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki

              tvnpix