Przepisy

„Można się pochlapać” Kinga Rylska
Można się pochlapać 

Składniki:

  • 7 dużych liści jarmużu
  • 700 g mrożonego groszku zielonego
  • 2 jabłka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 cebula biała
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego (do bulionu: marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, sól oraz pieprz i ziele angielskie)
  • 1,5 puszki mleka kokosowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 papryczki chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • Sól i pieprz
  • Garść suszonych pomidorów
  • Garść migdałów

Sposób przygotowania:

  • W osobnym garnku gotujemy bulion warzywny. Obieramy marchew, seler, pietruszkę, liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie. Gotujemy.
  • Cebulę i czosnek obieramy, siekamy razem z chilli, a następnie szklimy na rozgrzanym dnie osobnego garnka na oleju kokosowym.
  • Groszek rozmrażamy.
  • Do garnka z zeszklonymi produktami dodajemy stopniowo rozmrożony groszek, jarmuż obrany z łodyg i pokrojone w kostkę jabłko. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy co jakiś czas. Całość chwilę przesmażamy.
  • Podsmażone warzywa zalewamy stopniowo bulionem, gotujemy ok 45min.
  • Następnie zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy na gładką masę, dolewamy mleko kokosowe, gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy 3 łyżki zielonego pesto.
  • Kroimy pomidory suszone w paski, a także prażymy migdały.
  • Zupę krem podajemy z kawałkami suszonych pomidorów i prażonymi migdałami.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Ostra Słodycz” Christopher Siemieński
Następny artykuł:

„Ostra Słodycz” Christopher Siemieński

tvnpix