Przepisy

Na dnie jaskini Jakuba Matuszewskiego (Warszawa)
Na dnie jaskini 

Tatar z łososia

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • Olej rzepakowy
  • 1 zielony ogórek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • Szczypiorek
  • 3/4 pęczka kolendry
  • Pieprz mielony
  • Sól

Tatar z krewetek

Składniki:

  • 400 g świeżych, dużych krewetek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • Biały imbir marynowany
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ¾ pęczka kolendry
  • Sezam
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz

Ceviche

Składniki:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 12 limonek
  • 2 czerwone cebule
  • 1 papryczka czerwona jalapeno lub pół czerwonej habanero
  • ½ pęczka kolendry
  • Sól morska
  • Pieprz mielony
  • 2 łyżki sosu chimichuri

Tatar z łososia

Sposób przygotowania:

  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę
  • Łososia kroimy na małe kawałki i siekamy
  • Podczas siekania łososia mięso podlewamy olejem rzepakowym.
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Siekamy kolendrę i szczypiorek
  • Dodajemy sos sojowy jasny i zwykły oraz oliwę
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

Tatar z krewetek

Sposób przygotowania:

  • Krewetki płuczemy w zimnej wodzie
  • Zagotowujemy osoloną wodę
  • Wrzucamy pokrojony w plastry imbir
  • Do gotującej się wody wrzucamy krewetki i gotujemy przez 2 minuty
  • Ugotowane krewetki obieramy i siekamy
  • Awokado kroimy na 2-centymetrowe kawałki
  • Szalotki siekamy na drobne kawałki
  • Wyciskamy sok z limonk
  • 6-8 plasterków imbiru siekamy drobno
  • Sezam prażymy na patelni
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dekorujemy listkami kolendry

Ceviche

Sposób przygotowania:

  • Rybę myjemy dwukrotnie w bardzo zimnej wodzie
  • Rybę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do pojemnika
  • Limonki kroimy na połówki i wyciskamy sok, którym zalewamy rybę
  • Przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na minimum 4-6 godzin
  • Cebule kroimy w drobną kostkę
  • Z papryczek usuwamy nasiona i także kroimy w drobną kostkę
  • Cebule i papryczki wrzucamy do wyjętego z lodówki pojemnika z rybą
  • Kolendrę siekamy drobno i dodać do ryby
  • Dodajemy sos chomichuri
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut

 

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

A ja tam manogo widzialam chyba z ogórkiem

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      wspolczuje Kubie , ze musial rywalizowac z tak falszywa osoba .....

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Kuba powinien wygrać a przez Martę nie wygrał

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              A gdzie mango w tatarze z lososia?:P

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Kuba 3 razy ryba (halibut łosoś dorsz )i krewetki w jeden wieczór to nie Marta Cię zgubiła ale Twoja ryba ryba ryba

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • Gość147:
                      • Kuba 3 razy ryba (halibut łosoś dorsz )i krewetki w jeden wieczór to nie Marta Cię zgubiła ale Twoja ryba ryba ryba
                      • rozwiń

                      Kuba i ta kolędra 3 razy w rybkach o nie to nie dla mnie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Ząbki, siusiu, paciorek i spać! Marty Popiołek (Warszawa)
                          Następny artykuł:

                          Ząbki, siusiu, paciorek i spać! Marty Popiołek (Warszawa)

                          tvnpix