Przepisy

„Na oko matematyka” Wiktor Leonienko
Na oko matematyka 

Składniki:

Łosoś:

  • 1 płat łososia ze skórą
  • Sól morska
  • Świeżo mielony pieprz
  • Oliwa do skropienia
  • Cytryna

 

Ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietany 18 %
  • Łyżka majonezu
  • Łyżeczka musztardy
  • 200 g sera żółtego
  • 75 g masła
  • Zioła prowansalskie
  • Sól ziołowo-czosnkowa
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś:

 

  • Płat łososia kroimy na kilkucentymetrowe paski.
  • Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy z obydwu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy kawałki ryby (skórą do dołu) i skrapiamy oliwą. Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 °C.

 

Ziemniaki:

  • Obrane ziemniaki kroimy na cienkie talarki. Obrany czosnek siekamy na drobne kawałki.
  • Dno i ścianki naczynia żaroodpornego nacieramy masłem i posypujemy czosnkiem. Ziemniaki układamy w naczyniu  i posypujemy solą, pieprzem i  ziołami.
  • Na ziemniakach kładziemy trochę masła i starty ser. Analogicznie układamy kolejne warstwy aż po brzegi naczynia żaroodpornego.
  • Na koniec polewamy  wszystko śmietaną wymieszaną z majonezem i musztardą. Pieczemy bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190oC przez około 60-80 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Jeżeli wierzch przypiecze się zbyt mocno trzeba go przykryć folią aluminiową.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Rosyjska ruletka” Wiktor Leonienko
Następny artykuł:

„Rosyjska ruletka” Wiktor Leonienko

tvnpix