Przepisy

„Na przełamanie barier” Wiktor Jodłowski
Na przełamanie barier 

Składniki:

 

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • Szczypta soli



Dodatki:

  • 200 g pastrami cygańskiego
  • 700 g sosu pomidorowego lub przecieru
  • 700 g ulubionego sera żółtego
  • 700 g pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia
  • Oregano
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Do dużej miski wrzucamy 2,5 szklanki mąki, wlewamy mleko, 0,5 szklanki wody, dodajemy drożdże, 1,5 łyżeczki oleju roślinnego oraz szczyptę soli.
  • Mieszamy wszystkie składniki trzepaczką do momentu uzyskania jednolitej masy.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy zaczynamy dosypywać mąkę i wszystko mieszamy ręką. Jeśli masa jest zbyt kleista to dosypujemy mąkę, a jeśli zbyt sucha,  dodajemy odrobinę wody. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk.
  • Gdy masa ciasta będzie już jednolita, przykrywamy miskę ręcznikiem i kładziemy w ciepłym miejscu na około 50 minut.
  • Następnie przygotowujemy składniki na pizzę. Kroimy pastrami na mniejsze kawałki oraz ścieramy ser na tarce.
  • Mieszamy sos pomidorowy z solą, pieprzem, oregano i bazylią aż do uzyskania satysfakcjonującego nas smaku.
  • Obieramy pieczarki i kroimy je na małe kawałki, po czym smażymy na maśle aż do wyparowania nadmiaru wody.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim odrobinę oleju roślinnego.
  • Połowę ciasta (z drugiej połowy można zrobić kolejną pizzę) wyjmujemy z miski i wałkujemy tak, by zajmowało ono jak największą powierzchnię. Blat oraz wałek na którym to robimy warto posypać odrobiną mąki.
  • Na rozwałkowane ciasto w pierwszej kolejności nakładamy sos pomidorowy, następnie pieczarki, pastrami, kukurydzę oraz na samą górę starty ser.
  • Wkładamy pizzę na około 10-15 minut do rozgrzanego już piekarnika i obserwujemy.
  • Wyjmujemy pizzę z piekarnika, kroimy na kawałki i polewamy oliwą z oliwek.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super Przepis

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dziekuje Gościu!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
          „Autentyczna prostota” Wiktor Jodłowski
          Następny artykuł:

          „Autentyczna prostota” Wiktor Jodłowski

          tvnpix