Przepisy

„Niebezpieczny trójkąt” Martin Jasikowski
Niebezpieczny trójkąt 

Składniki:

  • 250g ciemnej czekolady
  • 250g masła bez soli
  • 250g obranych i ugotowanych kasztanów
  • 125ml tłustego mleka
  • 125ml chudej śmietanki
  • 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • 125g cukru pudru
  • Śmietana kremówka z pieprzem syczuańskim do dekoracji

Sposób przygotowania:

 

  • Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Pozostawiamy mieszankę do ostygnięcia.
  • W innym rondlu zagotowujemy mleko, śmietankę i kasztany, miksujemy na puree.
  • Ucieramy żółtka i cukier puder na gładką masę.
  • Mieszamy rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz puree z kasztanów.
  • Miksujemy wszystko aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Ubijamy białka i przekładamy do masy. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20-25min w temperaturze 170C.
  • Środek powinien być lekko niedopieczony. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Wyjmujemy z tortownicy i kroimy na kawałki. Podajemy z ubitą śmietanką wymieszaną z  pieprzem syczuańskim.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Orzechowy ptaszek” Martin Jasikowski
Następny artykuł:

„Orzechowy ptaszek” Martin Jasikowski

tvnpix