Przepisy

Obciach zabielany smakiem Justyny Mosiej (Białystok)
Obciach zabielany smakiem 

Składniki:

  • 4 metry jelit wieprzowych
  • 3 kg ziemniaków
  • Słonina
  • ½ kg smalcu
  • 1 cebula
  • Pieprz ziołowy
  • Przyprawa uniwersalna
  • Czosnek granulowany
  • 1 l maślanki
  • Szczypior
  • Ogórek zielony
  • Ocet
  • Cukier
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Jelita cienkie namaczamy w wodzie przez około 5 godzin.
  • Namoczone jelita przewracamy na drugą stronę i oczyszczamy.
  • Przewracamy z powrotem.
  • Ziemniaki obieramy i ścieramy.
  • Na patelni podsmażamy słoninę z przyprawami i cebulą pokrojoną w drobna kostkę.
  • Dodajemy czosnek granulowany.
  • Wysmażoną słoninę dodajemy do startych ziemniaków.
  • Dodajemy przyprawę uniwersalną i pieprz ziołowy.
  • Mieszamy całość i nadziewamy jelita cienkie zawiązując oba końca grubą nicią.
  • Smalec roztapiamy na blasze
  • Na smalcu układamy kiszkę i nakłuwamy patykiem do szaszłyków.
  • Piecze w temperaturze180°C stopni przez 1 godzinę.
  • Po godzinie przewracamy kiszkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
  • Do maślanki dodajemy pokrojonego ogórek i szczypiorek.
  • Doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem i octem.

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wprzepisie jest pół kg smalcu....to az tyle roztopic na blaszce do pieczenia?????

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ale do kiszki dodaje sie troche mąki i jajko

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          co to znaczy przyprawa uniwersalna ??

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              pewnie chodziło o przyprawę typu "vegeta"

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  ale mi ślinka pociekła ! ...pierwszy raz w "Ugotowanych "

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Uwierz mi, to jest pyszne :) Kiszka ziemniaczana i babka rządzą:)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                          Zupa po melanżu Justyny Mosiej (Białystok)
                          Następny artykuł:

                          Zupa po melanżu Justyny Mosiej (Białystok)

                          tvnpix