Przepisy

„Orzechowy ptaszek” Martin Jasikowski
Orzechowy ptaszek 

Składniki:

  • Piersi gołębie 8-12szt
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżka masła
  • 2 główki sałaty rzymskiej, umyte i podarte
  • 4 duże buraki ćwikłowe, obrane ugotowane i pokrojone w kostkę
  • 75g prażonych orzechów laskowych, lekko rozgniecione
  • Kilka liści rukoli

 

Sos

  • 50ml czerwonego octu winnego
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 50ml oleju z orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Sos

  • Łączymy poszczególne składniki i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.

 

Piersi gołębie

  • Doprawiamy piersi solą i pieprzem.
  • Piersi smażymy skórą do dołu około 3min. Przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2-3min.
  • Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę masła. Przekładamy piersi na talerz i pozostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
  • Mieszamy liście sałaty garść orzechów i połowę sosu winegret oraz buraki pokrojone w plastry. Rozkładamy sałatkę na talerze. Piersi kroimy w 4cm plastry i skrapiamy sosem winegret.
  • Układamy je na talerzach, posypujemy orzechami i kilkoma liśćmi rukoli.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Relaks w stylu Lao Lao” Marcin Wysocki
Następny artykuł:

„Relaks w stylu Lao Lao” Marcin Wysocki

tvnpix