"Piękna i zdrowa" Justyny Habib (Kalisz)

Piękna i zdrowa
Piękna i zdrowa

Sposób przygotowania:

Spód:

  • Moczymy daktyle 15 minut we wrzącej wodzie.
    • W tym samym czasie do naczynia wrzucamy wiórki kokosowe, pestki słonecznika, orzechy, pestki dyni, kakao i całość blendujemy.
      • Dodajemy namoczone wcześniej daktyle + mleko i ponownie blendujemy.
        • Powstałą masą wylepiamy formę.

          Krem

          • Orzechy nerkowca moczymy przez 8 godzin.
            • Po tym czasie odsączone orzechy, wraz z pozostałymi składnikami kremu blendujemy na szybkich obrotach przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitej masy.
              • Kremem smarujemy dokładnie spód tarty i wkładamy do zamrażarki na 3 godziny. Po tym czasie deser wkładamy do lodówki.

                Mus malinowy

                • Maliny gotujemy z ksylitolem w garnku, aż owoce się rozpadną.
                  • Dodajemy łyżkę soku z cytryny.
                    • Następnie studzimy i wszystko przecieramy przez sito. Mus ponownie gujemy tak długo, aż się zredukuje i wyraźnie zgęstnieje.
                      • Ciepłym musem polewamy tartę.
                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości