Przepisy

„Pierogi z kawiorem” Aleksandra Grządziel
Pierogi z kawiorem 

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • Gorąca woda
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli

Farsz

  • 500 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • Czarny pieprz
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta zmielonych goździków
  • Kawałek masła

Do podania

  • 1 podsmażona cebula lub skwarki
  • Czarny pieprz

Surówka

  • Kapusta kiszona
  • Jabłko
  • Marchewka
  • Cebula
  • Sól, pieprz, oliwa, cukier

Sposób przygotowania

Farsz

  • Posiekaną cebulę podsmażamy na smalcu.
  • Na oddzielnej patelni, na smalcu podsmażamy kaszankę doprawioną pieprzem, cynamonem i goździkami.
  • Dodajemy masło i podsmażoną cebulę. Studzimy.

Ciasto

  • Składniki ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy ręcznie.
  • Kawałki ciasta rozwałkowujemy na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka, rozwałkowujemy.
  • Na każdym układamy łyżeczkę farszu. Sklejamy brzegi posiłkując się odrobiną żółtka lub wody.
  • W garnku gotujemy osoloną wodę i gotujemy partiami pierożki.
  • Na smalcu podsmażamy posiekaną cebulę, polewamy nią pierogi.

Surówka

  • Kapustę szatkujemy, na tarce ścieramy jabłko, marchewkę, kroimy cebulkę w kostkę.
  • Wszystko wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą i cukrem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Basenowe love” Aleksandra Grządziel
Następny artykuł:

„Basenowe love” Aleksandra Grządziel

tvnpix