„Pitu pitu na zielonym” Aneta Niemas

Pitu pitu na zielonym
Pitu pitu na zielonym

Pita

  • 350 g mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, drożdże, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki oliwy.
    • Ciasto odstawiamy na 1 h pod przykryciem do wyrośnięcia.
      • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części, tworzymy placki o średnicy 20 cm i zostawiamy na 10 minut.
        • Placki kładziemy na patelnię i smażymy bez tłuszczu przez 30 sekund. Przewracamy na drugą stronę i ponownie podgrzewamy przez ok. 1,5 minuty. Przewracamy raz jeszcze i podgrzewamy przez kolejne 30 sekund. Odstawiamy do ostygnięcia.
          • Gotowe placki rwiemy na nieregularne kawałki.

            Winegret

            • Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

              Sałatka

              • Pokrojone daktyle mieszamy w misce razem z cebulą, octem, szczyptą soli i odstawiamy na 20 minut.
                • W garnku podgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pitę i grubo pokrojone migdały, smażymy 4-6 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sumak, płatki chili i szczyptę soli. Odstawiamy do ostygnięcia.
                  • Łączymy szpinak, z mieszanką pity i migdałów, dodajemy daktyle i cebulę.
                    • Dodajemy pokruszony ser kozi i świeże figi pokrojone na ćwiartki. Polewamy sosem winegret
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości