Przepisy

„Pitu pitu na zielonym” Aneta Niemas
Pitu pitu na zielonym 

Składniki:

Ciasto Pita:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Sałatka:

  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 75 g niesolonych migdałów
  • 2 łyżeczki sumaku
  • 200 g szpinaku
  • Płatki chili, szczypta
  • Sól
  • 4 świeże figi pokrojone na ćwiartki
  • 100 g pokruszonego koziego sera

Winegret:

  • 0,3 szklanki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • Sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Łyżeczka musztardy francuskiej
  • Łyżeczka miodu
  • 3 ząbki czosnku

Pita

  • 350 g mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, drożdże, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki oliwy.
  • Ciasto odstawiamy na 1 h pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5-6 części, tworzymy placki o średnicy 20 cm i zostawiamy na 10 minut.
  • Placki kładziemy na patelnię i smażymy bez tłuszczu przez 30 sekund. Przewracamy na drugą stronę i ponownie podgrzewamy przez ok. 1,5 minuty. Przewracamy raz jeszcze i podgrzewamy przez kolejne 30 sekund. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Gotowe placki rwiemy na nieregularne kawałki.

Winegret

  • Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

 

Sałatka

  • Pokrojone daktyle mieszamy w misce razem z cebulą, octem, szczyptą soli i odstawiamy na 20 minut.
  • W garnku podgrzewamy masło z oliwą, dodajemy pitę i grubo pokrojone migdały, smażymy 4-6 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sumak, płatki chili i szczyptę soli. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Łączymy szpinak, z mieszanką pity i migdałów, dodajemy daktyle i cebulę.
  • Dodajemy pokruszony ser kozi i świeże figi pokrojone na ćwiartki. Polewamy sosem winegret

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

sałatka rewelacyjna polecam każdemu!!!!!!!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      „Cudowna wdzięczność”  Ryan Socash
      Następny artykuł:

      „Cudowna wdzięczność” Ryan Socash

      tvnpix