Przepisy

 „Pol freestyle”Tomasz Król
Pol freestyle 

Składniki:

Polędwiczki z marynatą

  • 700 g polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżeczka majeranku
  • Mieszanka przypraw
  • Sól
  • Pieprz
  • Sproszkowana papryka ostra i słodka

Sos

  • 200 g kurek
  • 0,5 serka homogenizowanego
  • 50 g natki pietruszki
  • 1 ostra papryczka
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego

Ziemniaki:

  • 15 małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • Zioła
  • Sól
  • Pieprz

Puree z marchewki:

  • 2 marchewki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżeczki masła
  • 1 pomarańcza
  • Sól
  • Pieprz

Carpaccio z buraków:

  • 3 buraki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ostra papryczka- drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę marynujemy w mieszance z musztardy, oleju, majeranku, w przyprawach, soli i pieprzu dzień przed podaniem. Gotowe zamarynowane mięso wkładamy do lodówki.
  • Następnego dnia zamarynowaną polędwicę obsmażamy z każdej strony i zawijamy w aluminiowa folię, następnie pieczemy w piekarniku w 200 °C przez 30 min.
  • Po upieczeniu, odstawiamy na 5 min do odpoczynku , tniemy na plastry i podajemy z sosem.
  • Przygotowując sos kroimy 1 cebulę w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki i podlewamy wszystko 0,5 szklanką bulionu drobiowego, dodajemy 0,5 serka homogenizowanego i drobno pokrojoną ostrą paprykę. Gotujemy do rozpuszczenia serka, doprawiamy solą i pieprzem, do sosu dodajemy siekaną natkę pietruszki.
  • 15 niewielkich ziemniaków szorujemy i nakrajamy na górze kilka razy. Obtaczamy w oliwie z masłem, czosnkiem i ziołami, solimy i pieprzymy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 1 h.
  • Gotujemy marchewkę w mleku i wodzie, następnie blendujemy ją z masłem i odrobiną mleka w którym się gotowała, dodajemy wyciśnięty soku z 1 pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3 buraki wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 1h w 180 °C. Po wyjęciu i ostudzeniu obieramy ze skórki, siekamy na cienkie plasterki zalewamy mieszanką soku z cytryny, oliwy, czosnku, papryki, dodajemy sól i pieprz.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
„Skwaszona i ścięta” Karolina Mróz
Następny artykuł:

„Skwaszona i ścięta” Karolina Mróz

tvnpix