Przepisy

Powrót do listy

Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku

Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku
 

TOMASZ BRATKO

 

PRZYSTAWKA

 

Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego

czas przygotowania:  20 minut

Składniki:

 

  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 8 łyżek posiekanych liści świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki
  • 8 przegrzebków
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Przegrzebki wyjmujemy z muszli i czyścimy z niepotrzebnych części, pozostawiając jedynie białe mięso. Muszle dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Przegrzebki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez około jedną minutę, aż mięso zarumieni się z każdej strony, a w środku będzie miękkie. Usmażone przegrzebki podajemy w muszlach wraz z salsą pomidorową i grzankami czosnkowymi.

 

Pomidorowa salsa

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
  • bazylia
  • kolendra
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Czosnek szklimy, następnie zdejmujemy z ognia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Pokrojony miąższ pomidorów dokładnie odsączamy i przekładamy do miski. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy je z octem winnym, oliwą z podsmażonym czosnkiem oraz posiekaną bazylią, kolendrą i natką pietruszki. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy na 20 minut.

 

 

Grzanki czosnkowe

Składniki:

  • bagietka francuska
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Kromki bagietki francuskiej nacieramy obranym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie grillujemy je w piekarniku do zarumienienia.

Pomidorowa salsa w towarzystwie świętegoPomidorowa salsa w towarzystwie świętego



DANIE GŁÓWNE

 

Włoski grill

czas przygotowania: 1,5 godziny

 

Składniki:

  • 4 steki z miecznika
  • kostka bulionowa drobiowa bądź warzywna
  • 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
  • mała puszka anchois
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • pół puszki suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Steki z miecznika płuczemy, następnie nacieramy z obu stron oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy bulion drobiowy bądź warzywny. Dolewamy białe wino, dorzucamy anchois, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory oraz obrany ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż powstanie jednolity, rzadki sos. W trakcie gotowania dokładnie mieszamy.

 

Patelnię grillową nacieramy oliwą. Steki grillujemy z obu stron przez około 10 minut do zarumienienia. Podsmażoną rybę kładziemy na patelnię i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Rybę dusimy przez około 10 minut. Podajemy z caponatą i pieczonymi ziemniakami.

 

Caponata

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 papryki
  • 1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny

 

Sposób przygotowania:

 

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a seler na centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, po czym dodajemy seler, paprykę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Na koniec dodajemy pomidory i całość dusimy przez ok. 10 minut.  Bakłażany pokrojone w dużą kostkę smażymy na złoto na drugiej patelni, a następnie łączymy z resztą warzyw. Dodajemy do całości kapary, pokrojone oliwki oraz sparzone i odsączone rodzynki. Doprawiamy cukrem i octem winnym do smaku, po czym caponatę wystudzamy. Podajemy na talerzu obok ryby.

 

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

 

Na patelni przygotowujemy masło czosnkowe: roztapiamy masło, dodajemy rozdrobniony czosnek, bazylię oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

 

Ziemniaki gotujemy w koszulkach na półtwardo. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, gdy się zarumienią. Podajemy w otwartej do połowy folii aluminiowej. Na samej górze wykonujemy nacięcie, w którym umieszczamy kawałek masła czosnkowego. Gotowe ziemniaki umieszczamy na talerzu obok ryby i caponaty.

Włoski grillWłoski grill


DESER

 

Truskawkowe niebo

czas przygotowania: 1,5 godziny

Ciasto biszkoptowe

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 125 dag cukru
  • 125 dag mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Żółtka jaj ubijamy z wodą, cukrem i solą do uzyskania pulchnej masy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec raz jeszcze wszystko mieszamy, starając się nie rozbić piany. Otrzymane ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.


Krem

Składniki:

  • 50 dag truskawek lub malin
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder


Sposób przygotowania:

Owoce miksujemy z cukrem. Galaretkę sporządzamy według przepisu producenta, używając jedynie połowy zalecanej na etykiecie wody. Galaretkę ostudzamy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem owocowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy cztery łyżki do dekoracji, a resztę dodajemy do owocowej masy.

Upieczone ciasto biszkoptowe wyjmujemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijamy gorące jeszcze ciasto w rulon. Kiedy ciasto ostygnie, rozwijamy je, nakładamy na wierzch owocowy krem i ponownie je zwijamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odłożoną na bok bitą śmietaną. Możemy je również przybrać owocami i listkiem mięty.

Truskawkowe nieboTruskawkowe niebo



autor: TVN

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

oglądałam dzisiaj ten odcinek. Nie chciałabym w pracy, po sąsiadzu i w ogóle mieć kontakt z takim Tomkiem Oceniał wszystkich nisko, aby siebie wypromować. "Po trupach do celu" - jego motto życiowe. Może się sparzy, oby. Może przyjdzie czas na refleksję.....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      W programie dania wyglądały wspaniale,w przepisach już gorzej .Panie Tomku jest Pan strasznym sztywniakiem i zadufany w sobie.Sądzę ,że nikt Pana nie lubi.Nikt nie jest ideałem i lepiej przyjąć to do siebie i nie robić z siebie takiego

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          wydaje mi się ze 125 dag to lekka przesada, chyba gram?? a jakie stężenie galaretki?? Jak duża forma? Dość nieprecyzyjne wskazówki a szkoa.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Beznadziejny placek. Robiłam i porażka. Dodam, że nie jestem laikiem jeśli chodzi o pieczenie i gotwanie. Masa zbyt rzadka. Biszkopt za słodki. Jednym słowem mówiąc szkoda marnowania czasu i składników. Jeśli w programie wyszło, znaczy, żę ktoś coś tu naściemniał.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  mi zawsze wychodzi świetnie. Idealna słodkość. Robisz coś zle..

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jak się nie umie to się tak pisze!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          KasiaNo
                          KasiaNo

                          Dania wyglądają na bardzo smaczne, pomysłowe i lekkie. Piekarnika nie otwiera się przy pieczeniu biszkoptu.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Najgorszy przepis jaki widzialam.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Bzdura. Pyszna rolada. Moja rodzina za nią przepada.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                                      Sałatka,roladki drobiowe, torcik biszkoptowy, czyli tradycja i eksperyment w kuchni mediatorki
                                      Następny artykuł:

                                      Sałatka,roladki drobiowe, torcik biszkoptowy, czyli tradycja i eksperyment w kuchni mediatorki

                                      tvnpix